понеделник, март 08, 2010

С клоуните дойдоха сълзите

Автор: Йоханес Марио Зимел
Издател: Литера Прима
Година: 2000

От доста време имам тази книга и все не и идваше реда. Е най-после я подхванах. Чиста загуба на време.
Авторът е завъртял историята около една журналистка, специалист по "горещите точки", която губи малкият си син по време на кървав терористичен акт в цирк (стрелци маскирани като клоуни откриват огън с автоматично оръжие по зрителите). Заклева се да открие виновните и сравнително бързо стига да разкритието, че всъщност мишената е ръководител на изследователски институт, в който се търси лечение на рака чрез генетични манипулации на вируси. От тук нататък бързо се разплита и без това не сложната интрига - американските и съветските спецслужби водят безмилостна битка за докопване до потенциалното биооръжие от ново поколение, което би позволило да се извърши незабелязано масова атака над противника и да се постигне толкова мащабна победа, че да не се стигне до ядрен ответен удар. Потенциално не лош замисъл, безславно загробен в лош разказ и мудно действие. Останалото беше една неловка любовна история между хора на средна възраст и следвоенни психически обременености.
Книгата е публикувана през 1987-ма и само показва до колко на Запад не са имали точна представа за трагичното икономическо положение на Изтока, което само след 2 години срути страните отвъд Желязната завеса, а след още 2 доведе до разпада на СССР. За сега САЩ и ЕС успяват да избегнат икономическия крах на някогашните си съперници, но времето ще покаже до кога ще смогват.
Другото интересно нещо е мрънкането срещу генните манипулации и ГМО - аха-аха и ще ни унищожи, 'щото е много опасно и трябва да се откажем от него. 23 години по-късно светът все още не го е сполетял Апокалипсис, но аргументите на противниците на ГМО си остават непроменени, само ожесточението им нараства. Явно както и останалите религиозни фанатици сляпо вярват в настъпването на Края на света и неговата липса само подсилва вярата им. В тази книга често се споменаваше мисъл на Ницше: "лудостта е рядко явление сред индивидите, но е често срещата сред обществата и нациите" - ами прав си е бил човекът.
Имам огромни резерви относно качеството на превода.

Харесах:
Идеолозите превръщат най-хубавото и доброто в най-ужасното.
***
Има два вида експерти. Едните, които знаят всичко за нищо и другите, които знаят нищо за всичко.
***
Нека не забравяме, че не Бог е създал човека, а хората са си създали Бога.
***
Единственото нещо, за което служат талисманите, е че по тях може да се разпознае някой, когато е мъртъв.
***
Любовта не прави нищо в глобален мащаб, тя е лична работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар