понеделник, май 03, 2010

Вълшебството на Реклюс. Кулите на залеза

Автор:  Л.Е. Модезит-младши
Издател:  Бард
Година:  2003

Тухленият формат и зрелищната корица в комбинация със "Сказание..."том 1 доста дълго време ме удържаха в страни от тази поредица. Оказа се, че бъркам в преценката - книгата не е типичен "меч&магия", а е доста близо до поредиците за Землемория на Урсула ЛеГуин и Дарковър на Марион Зимър Брадли. Все още не ми е съвсем ясна системата хаос-ред (на моменти напомня за Дозорите на Лукяненко), на която е основан света на Реклюс, защото в 2-та романа се показваха различни времеви периоди, в който герои с различни наклонности действат в различаващи се ситуации.
Първият роман "Вълшебството на Реклюс" ми напомни и за братя Стругацки - група индивиди, оценени като непригодни към подреденото и стремящо се към съвършенство във всичко общество на остров Реклюс са стоварени като "обезопасители" на континент, в който Хаоса е владял до преди 2 века и все още е могъщ. Оттам нататък всеки тръгва по своя път, като гледната точка е фокусирана върху младия тоягоносец Лерис (оказал се син на един от най-могъщите Творци на Ред в Реклюс). Започнолото крайно неясно пътешествие се превръща в търсене на собствената същност и определянето на бъдещия магьосник като Бял (хаотичен и вероятно зъл), Черен (създател на ред и не непременно добър) или Сив (по нещо и от двете но без крайности). Според мен автора е наддценил някои аспекти на героя си - просто не се държи като 14-16 годишен, а по-скоро като 20 години по-възрастен и доста по-препатил.
Вторият роман е хронологично по-ранен, в "Кулите на залеза" се разказва историята на създаването на поселението на черните магьосници на остров Реклюс и техните първи схватки с Белите магьосници, изграждащи своята континентална империя от Ферхавен. Тук вече имам много въпроси - просто Господаря на бурите и опърничавата му половинка се държат не по-малко хатично и разрушително от белите, а и нещо в прилагането на реда не е както в предната книга. Отделно от това остава неразяснена вметката за древна война в небесата, прокудила на тази планета оцелелите от междузвездна раса.
Прави ми впечатление, че в първата стилът на разказване и диалозите по-добри, а във втората е вложено доста размисъл относно функцуинирането на един свят от гледна точка на климат, селско стопанство, занаяти, търговия, политика, корабоплаване и обществено устройство.
Като цяло поредицата изглежда обещаваща или поне различна от обичайните фентъзи-серии, ще видя как са другите 4 романа.

Харесах:
Не е трудно да си циник, когато те пращат на приключение, което ти е неизвестно. И то хора, които налагат неизказани правила по неизречени начини.
***
Има занимания, в които дръзновението не може да компенсира липсата на опит.
***
-Невъзможен си.
-Само по някога. През останалото време се стремя към съвършенство.
***
поначало е за предпочитане да избегнеш схватка отколкото да я спечелиш
***
Ние решение ли търсим, или за теб е по-важно да ме обидиш?

2 коментара:

  1. Поредицата е двуцифрено число книги, които почват да се повтарят зловещо след първите 3-4, но тези първи 3-4 общо взето си заслужават и са приятно четиво. Разбира се случващото се обикновено може да бъде събрано на 200 вместо 600 страници, но пък тогава книгите надали биха били също толкова добри времегубки.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина историите са прекалено сходни, за да бъдат постоянно интересни. Аз в момента дочитам 4-тата и смятам да си почина поне малко.

    ОтговорИзтриване