понеделник, септември 20, 2010

Кукувиците от Мидуич

Автор: Джон Уиндъм
Издател: Делакорт
Година: 1994

От години се каня да прочета пак нещо от Уиндъм - навремето ме остави със смесени чувства, книгите му ми бяха едновременно интересни откъм идеи и скучни откъм разказ. Явно не съм се променил - и тук беше така.
Книгата е писана през 1957 и е с позната тематика - извънземна намса, изразяваща се в "подхвърляне" на не-човеци сред нас и моралната дилема какво да се прави в тази ситуация. В случая - във Великобритания през периода между Втората свтовна война и разпада на Империята. НЛО каца в затънтено село, отцепва го чрез бариера, сваляща в безсъзнание всеки човек, а след заминаването всяка годна жена в се оказва бременна. Децата на хуманоиди и доволно приличат на хора, но всъщност са 2 съставни същества (Адам и Ева), разпръснати в множоество тела. Същата история се е разиграла на много други места със същия резултат. Останалото е скука, с исклчение на няколко страници размишления какво трябва да се прави в подобна ситуация от морална, хуманна, религиозна, еволюционна и прагматична гледа точка.
Като цяло - не лош замисъл, но много далече от "Бръмбар в мравуняка" или "Странник в странна страна".

Харесах:
Войниклъкът скоро ще е само магьосници и жици.
***
Няма дори правила, които един индивид би могъл да наруши, което само по себе си е поредното взривяванена свободата.
***
за едно дете да е завързано за полата ан майка си е лошо, но за една майка да е вързана за пелените на бебето си е сериозно
***
инстинкт за самосъхранение - инстинкт, който се характеризира предимно с върховна безмилостност

***
агресивна дискретност, която клонеше към конспиративност
***
Когато законът е неспособен да осигури правосъдие, си навлича презрение и на хората им се струва, че няма друг избор освен лично отмъщение.
***
Знанието е само вид гориво - необходим му е моторът на разбирането, за да се превърне в сила.
***
Законът наказва престъпника, след като е успял.
***
Като надеждно доминиращ вид вие можете да си позволите да скъсате връзката с действителността и да се забавлявате с абстракции.
***
Жестокостта е толкова стара, колкото и самия живот.
***
Тиранията много лесно се превръща в отвратителен навик.

2 коментара:

  1. Уиндъм има три книги, които са шедьоври - Какавидите, Чоки, Денят на трифидите. Другото, което е издавано в БГ е слабо.

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен "Какавидите" и "Денят на трифидите" са шедьоври, "Чоки" е хубава книга, но не е на тяхното ниво. Уиндъм е майстор на постапокалиптичната фантастика, законодател в жанра - книгите му са актуални десетилетия след написването им. Аз харесвам и "Неприятности с лишеи", макар че и тя не е на нивото на двете му най-добри книги.

    ОтговорИзтриване