събота, януари 22, 2011

Ден за ден в Магическото царство

Автор: Кори Доктороу
Издател:
Година:

Първо и основно искам да поднеса своята благодарност към armydreamer и останалите в екипа, превел и публикувал романа на Кори Доктороу. Великолепна работа - не само превод иредакция, а и обяснителни бележки, олдскулпредговор, интересно интервю като послеслов.
"Ден за ден в Магическото царство" е дебютния роман на Кори Доктороу и е адски впечатляващ - под формата на разказ за част от живота на главния герой, надупчен от ретроспекции и спомени, се представя е един варинт н свят в който смъртта и недоимъка не съществуват, а хората имат неограничен шанс да творят, учат и купонясват. В голяма част от времето ми напомняше за кибер-пънка на Уилям Гибсън, но без депресивното му светоусещане, до някъде напомняше и за "Краят на дъгата" на Върнар Виндж (не съм проверявал коя е по-ранната).
Адски интересна беше системата за уъфи (до колкото схванах - личностен рейтинг, баланс от положително и отрицателно мнение на останалите членове на обществото). В един свят без недоимък май само това може да е заместителя на парите като някакъв критерий за оценка на положените усилия. Изобщо ненатрапчиво в книгата са маркирани огромно количество идеи и възможности, направо ми се иска да живея в този свят (честно - предпочитам го пред идеалното бъдеще на братя Стругацки).
С интерес разбрах, че има съвместни творби на Кори Доктороу и Чарлс Строс. Ще се радвам, ако излязат някой ден на български.
Кори Доктороу определено се покачва в личната ми класация. Надявам с скоро пак да излезе нещо негово.

Харесах:
новодошлите кореняци
***
да те унищожат и пресъздадат е различно от това да не те унищожат
***
човек не може да бъде революционер след като революцията вече се е състояла
***
да я ощипя по някоя от бузите - без значение коя от четирите
***
многозначителните погледи на току-що срещнали се любовници
***
Ограбваш бъдещото си аз, за да угодиш на себичното настояще.
***
щом си намериха добър чук, изведнъж всичко започваше да прилича на пирон

Няма коментари:

Публикуване на коментар