събота, март 05, 2011

Рожби на разума

Автор: Клифърд Саймък
Издател: Орфия & Камея
Година: 1995

Саймък има дарбата да пише добри, но посредствени неща. Разбира се, има си и своите върхове като "Резервата на таласъмите" и "Градът", но повечето му творби не са нещо особено.
Книгата съдържа романа "Рожби на разума" и разказът "Силата на въображението".
Романът е слабичък - отово е любимата му тема за свръхестественото на една ръка от нас, този път - следващото стъпало в еволюцията: идеите, придобиващи материя. Създадените от нас мисловни концепции са придобили истинска сила, но живота им е обвързан с нашите представи - стига достатъчно много хора да повярват в една концепция и тя става реална в техния свят: 3-те изпитания, след преодоляването на които героя става недосегаем; Дявола; Дон Кихот и т.н. Само че през XX-ти век има взерив на нови образи и концепции, които благодарение на масмедиите достигат огромни маси хора и този свят започва да се затлачва с нелепи герои на Уолт Дисни и други нововъзприети митове, а разкриването на съществуването на този свят вече води до бунт на Дявола, опитващ се да принуди хората да прочистят съзнанието си от идиотизми и да се върнат към удобния стар модел на добри и лоши. Принципно не лоша идея, но с доста слаба реализация.
Разказът пък е публикуван и на други места през годините - непретенциозна история, в която Земята продава на космическото общество само един продукт - въбражението на своите автори. Процеса на писане е индустриализиран и таланта изглежда като атрофирал елемент, докато главния герой не се сблъсква с истината, че въображението е необхватно и машината за съчаняване реално не е необходима, стига да тръгнеш из Вселената, за да си намираш сюжети и вдъхновение.

Харесах:
Повечето мерзвци, които човек среща, са станали такива, защото не са отделяли време за почивка. Те непрестанно са под пара и през цялото време тичат. Мислят си, че преследват нещо, но в повечето случаи просто бягат от себе си.
***
Изобщо нямаше да се говори за онеправдани, ако всички имаха желание да работят и притежаваха поне капчица здрав разум.

3 коментара:

  1. Егати, звучи много яко като идея, жалко, че не го е доразвил добре :(

    ОтговорИзтриване
  2. Е, това си е моето мнение - отдели 2 часа и я прочети., ще сравним мнението. ;-)

    ОтговорИзтриване