събота, май 14, 2011

Да направиш пари

Автор: Тери Пратчет
Издател:
Година:

Издаването н Тери Пратчет стигна фазата "Дорде умните се наумуват - лудите се налудуват". Издателство Вузев упорито не издава поредицата за Света на Диска, феновете упорите четат на английски, а някой добри души превеждат и качват в нета (Бог да ги благослови, а аз ще ги почерпя при възможност).
Както и Пощоряване, втората история за Олян фон Ментелик излиза в любителски превод, може пък това да даде "тласък" на Вузев (признавам си, колекционирам книгите на Пратчет).
След успешното трансформиране на Пощата в работеща и печеливша организация от Олян, Ветинари го накисва в банковия сектор - собственик на Председателя на Кралската банка (декоративно кученце, част от смешното в книгата). Банката всъщност е частна институция, собственост на разглезен неприятен род интриганти. От там насетне Олян е в стихията си: вкарва в употреба банкнотите; предлага лихви за всички вложители; отуска кредити на всички потенцилно успешни клиенти. След обичайните перипетии, убийци, редовния заговор срещу Ветинари и куп древни големи (все пак Прелест-Хубавинка Миличкова си е съществена част от историята на Олян) всичко си идва по местата и банковата система на Анкх-Морпорк преживява своята революция. А Ветинари вече си търси нов шеф на Данъчното...
Пратчет  пореден път говори разбираемо за принципно познати теми. Ненатрапчиво говори за същността на парите - доверието в тях като посредническа единица за размяна на стоки и услуги. Внимателно обяснява, че важното не е златото на банката (или какъвто и да е дълготраен материален актив), а икономиката на обществото, стоящо зад банката. Странното е, че почти 100 години след отпадането на "златния стандарт" все още има мечтатели, ратуващи за неговото връщане (според мен основното му достойнство е, че е лесноразбираем).
Понякога си мисля, че Светът на Диска трябва да влезе в учебната програма на горния гимназиален курс. Забавен е за четене, а анализите върху него има какво да дадат на бъдещите граждани.
Ставам все по-запален фен на Хавлок Ветинари, тиранията му и неговото интерпретиране на демокрацията.

Харесах:
справедливостта и възмездието биваха успешно съчетавани посредством някоя подръчна оловна тръба
***
случай, в който хладната логика щеше да е по-добре да бъде заменена със здравия разум
***
Както знаете, дълбоко ценя виртуозната Ви липса на въображение.
***
считам, че гледката на дебелак, подхлъзващ се на бананова кора не е нищо друго освен нещастен инцидент, подчертаващ необходимостта от акуратност при отстраняването на битови отпадъци
***
Ветинари използваше само тоягата, или халосваше по главата с моркова
***
Това, че си построил храм, не значи че вярваш в богове, а само че вярвш в архитектурата.
***
прям като тирбушон
***
когато си полицай, всичко се оказва престъпление
***
една добра жена струва повече от товар злато, така че една майсторски лоша трябва да струва още повече

1 коментар:

  1. Сигурно е добър превода, но това с имената не мога да го преживея. "Прелест-Хубавинка Миличкова"? А стига бе...

    ОтговорИзтриване