неделя, октомври 09, 2011

Ангелология

Автор: Даниел Трусони
Издател: Сиела
Година: 2010

Доста случайно попаднах на книгата - дори не бях разбрал за съществуването и, преди да я взема в ръце и малко след това да я купя.
Анотацията ме накара да очаквам, че ще е нещо в стил филма "Константин" - ангели/дяволи бродещи в нашия свят и разиграващи безкрайните си битки и интриги. Вместо това се сблъсках с поредния случай като  "Пропадането" - принципно интересна идея, с оползотворен потенциал около 50% и калпав превод за добавка.
Концепцията пак се базира на библейския отрязък с кръстосването на ангели и хора и техните наследници - исполините/нефилими, които лично Господ се опитал да изтреби чрез Потопа. Тук нефилимите са някак странни - не съвсем отделна раса и не точно свръххора, живеят много по-дълго от обикновените хора, имат крила (точно те са белег за мястото им в йерархията), разполагат с някои свръхсили и командват няколко други раси крилати създания от по-низш ранг. В добавка са натрупали огромни богатства и власт чрез брутална сила и задкулисни машинации. Срещу тях противостои рехавата организация на ангелолозите - учени от всички краища на планетата, изучаващи ангелите и нефилимите, опитващи се да предпазят човечеството от тиранията на нефилимите. В наше време и двете групи са в сериозен упадък: нефилимите се израждат генетично (с всяко следващо поколение човешкото генетично наследство се усилава за сметка на ангелското), а ангелолозите са загубили много от спонсорите си (отделно материализма е превърнал религията в атавизъм и хората масово не се интересуват от ангели и истината за тях). Ангелолозите така или иначе са в губещата позиция - нефилимите са много по-дълголети, много по-богати и ги шпионират от векове. Неясно защо обаче ги оставят да съществуват (имше някакво мъгливо обяснение, че на нефилимите им липсва искрата на гениалност и това ги прави зависими от хората за да прогресират).
До тук с интересната част. Около 400 страници са посветени на ретроспекции, с които се обяснява на порции гореизброеното. Има и нещо като шпионска интрига около събития по времето на Втората световна война - 2 млади ангелоложки (15 годишни?!) са въвлечени в сложна игра между членове на Съвета на ангелолозите и член на нефилимската фамилия Григори, а между това най-сетне успяват да пробият една хиладолетна загадка и да локализират затвора на падналите ангели (в Родопите). Експедицията до там се увенчава с успех - намерена е лирата на архангел Гавраил (некадърно преведен като Габриел), същата на която е свирил и Орфей (Голямо бонго!). Артефактът е неоценим - музиката от него притежава огромна сила да лекува, убива и може би дори да освободи падналите ангели. След картко взаимно мамене и куп трупове лирата достига в САЩ и попадайки в ръцете на г-жа Рокфелер (основен спонсор на ангелолозите) ичезва за 50 години. В наши дни интригата се подновява, като в центъра попада младата монахиня Еванджелин, внучка на едно от момичетата и въпросния нефилим Пърсифал Григори. Изследователят на историята на изкуството Верлен прави проучване по поръчка на Григори на връзките на г-жа Рокфелер в периода на изчезването на лирата, без да има представа за ангелолозите и нефилимите. Това пък тласва напред цяла поредица от събития довела до разгадаването местоположението на лирата и смърттта на повечето участници от двете врждуващи страни. В развръзката Еванджелин претърпява метаморфоза и се превръща в нефилим, което пък и дава възможност да унищожи лирата. Верлен открива своето призвание - ангелологията. Остава за следващата книга да се разбере накъде ще избие цялата интрига с увлечението на двамата, след като по подразбиране вече са на различни страни, макар че за Еванджлин тепърва предстои намирането на място в света.
Забавна беше частта, свързана с България (авторката е била тук) - стар български, на който "гяур" е друговоерец/неверник (думата трябва да е употребявана 400 преди османското завладяване на Балканите), още по-смешно беше разчитането на записани на фонетичен латински думи (автора е от X-ти век, при това е опсан като тракиец, живеещ в Рим) от българска селянка от първата половина на XX-век. Абстрахирам се от размотаването в американски  военен джип в Южните Родопи преез 1943г - на фона на последвалия полет от Гърция през Тунис до Турция това не беше нещо чак толкова странно. Абе за хамериканците Стария свят си остава доста смътен.
Трусони се е опитала да вкара нещичко от закодираните послания като при Дан Браун, но е на много по-ниско ниво. Отделно заделянето на 80% от  книгата за маловажни действия и иформации е лош подход. Останах с впечатление, че книгата добре се е продавала в САЩ, което вероятно ще доведе до продължение. Дано да е по-добро.

Харесах:
-Май имате доста за четене?
-...винаги има още нещо за четене.
***
неразумните действия са по-лоши от разумното въздържание
***
установих колко различен е животът на победителите от този на победените
***
Едно е да искаш мир, съвсем друго е да се преструваш, че войната въобще не съществува,
***
В един свят на Добро и Зло не можеш да избягаш от избора си.

1 коментар:

  1. Яко, отдавна е канех да я чета, но май ще размисля :) Мятам ревюто в Книгогвоздея http://www.facebook.com/knigogvozdei :)

    ОтговорИзтриване