петък, ноември 04, 2011

Колорадеца

Автор: Стивън Кинг
Издател: Бард
Година: 2008

Безцелно упражнение по писане. Това беше първото, което ми хруман щом довърших историята. Просто защото история намаше. Би могло да мине за увод или фрагмент от по голямо произведение, но Послеслова уби и тази ми надежда.
А че беше майсторски разказана - спор няма. Двамата стари журналисти, учещи младата си стажантка на всичко, което знаят - от местния диалект, през начина на живеена на острова край Мейн и отразяването на местните събитя в също така местния вестник, та до местните мистерии от последния половин век. Най-странната от всички е Колорадеца - мтж, намерен мъртъв на плажа, задавил се до смърт с тривиална телешка пържола. Всичко би било банално, ако не беше без документи и по риза през ранна пролет на плаж недалече от Канада. Разследването им 2 години по-късно идентифицира жертвата - човек, който изчезва от офиса си по обяд и по-малко от 24 часа след това се оказва мъртъв на 3000 километра от там. Как и защо - това е загадката и сай Кинг любезно ни я оставя на нас.
Може би би ми допаднало като решение, ако бях в настроение да медитирам над този въпрос и кана червено вино.

Харесах:
Мъжете правят за жените много неща, на които обръщат гръб в мига, в който останат сами, неща, от които в девет от всеки десет случая биха избягали, даже да са пили и да ги подстрекават цяла тайфа приятели.
***
няма как да избързаш в история, която просто не съществува

5 коментара:

  1. А хубаво сериалче се е получило по книгата.

    ОтговорИзтриване
  2. Haven - пробвай го, скоро свърши вторият сезон. Съвсем различен е от книгата, само някои детайли са използвани.

    ОтговорИзтриване
  3. Преглеждал съм резюмето - изглеждаше умерено интересен. Не знаех че е по мотиви от Кинг.

    ОтговорИзтриване