петък, август 24, 2012

Нашествие

Автор: Б. В. Ларсън
 Издател: Бард
Година: 2012

Като цяло - изненадващо приятна книга. Може би защото доста ми напомни за "Звездните рейнджъри", но само откъм екшън.
Най-интересно беше началото: от никъде над Земята се изсипва флот от кораби, които започват да отвличат на борда си хора, много от които са изхвърлени след това мъртви обратно. Един от отвлечените - преподавателя по компютърни науки Кайл Ригс, успява да преодолее всичко и да стигне до командния мостик, за да се окаже новия капитан на кораба. В процеса на овладяване на извънземната машина научава че не е единствения (корабите са дошли за да си търсят нови командири), а освен това участва в космическа война - други кораби летят към Земята и всички сдобили се с капитани кораби им налитат на бой. Като в компютърна игра, Ригс и останалите хора по корабите се справят с все по-сложни задачи: овладяване на корабите, оцеляване на тях, победа в битка срещу единичен враг, победа срещу група врагове чрез тактика, дипломация с земните правителства. Всичко върви доста добре, до момента в който се разбира, че един от вражеските кораби (някак между другото първоначалните нашественици вече са "нашите") е стоварил десант, който се разраства и помита Южна Америка. Съпротивата на земните армии е ожесточена, но безполезна и всичко върви към ядрен холокост, когато на Ригс му хрумват няколко добри идеи: да използва собствения кораб и останалите като него за производство на оръжие и нови кораби и по-важното - да приеме предложението на кораба да стане един от тях". Последното се оказва инжектиране с нанороботи, които всъщност съставят "нашите" кораби и превръщането на Ригс в нещо като киборг. По аналогия вражеските роботи са наречени "макроси". В последствие процедурата се прилага към доброволци от специалните части, за да се появи нов тип войска, обръщаща хода на войната. Извоюваната победа е кратка - Земята е изправена пред огромен флот на макросите. Удачно хрумване на Ригс установява комуникация и в последствие се стига до васален мир: Земята ще получи статус на съюзник, но в рамките на година трябва да подготви около 400 000 пехотинци, които да воюват за макросите в продължение на година и после да бъдат заменени от същия брой войници.
Друго удачно хрумване на автора е неизвестността - Ригс действа в движение според обстоятелствата, информацията е оскъдна, корабите не дават никаква, макар че по метода на отрицанието Ригс стигна до извода, че са изпратени от разумна раса в газов гигант, с другият потенциален източник за няколко десетки оцелели "кентаври" (предходните командири на корабите, които са се провалили - техния свят е бил унищожен) за сега не е установена комуникация.
За мен нерешен остана въпроса с реакция на "нанитите" към сделката на Ригс и Земята с "макросите" - от самото начало те са представени като програмирани за непримирима война, а допуснаха примирието.
Има издадени още три книги от поредицата, предполагам скоро ще се появят и на български. Поредицата се очертава приятна - съдържа по нещичко от "Звездните рейнджъри", "Бойно поле Земя" и "Черити", без да изявява поне в първия том претенции да бъде нещо потресаващо.

Харесах:
Колко бързо се превръщаме в животни, ако ни провокират по подходящия начин.
***
За да е достойна за дипломатически отношения, всяка група трябва да докаже, че има достатъчно сили да бъде независима.
***
ще му купя пудел за Коледа, за да не се оплаква, че само аз осирам всичко

1 коментар: