петък, септември 28, 2012

Статски съветник

Автор: Борис Акунин
Издател: Еднорог
Година: 2003

За пръв път Ераст Фандорин напуска криминалните разследвания и се впуска в чисто политическа бъркотия. Рзултат: най-добрата книга на Акунин до тук. Изобщо поредицата като цяло запазва възходяща линия, колкото и да е странно.
В разгара на руската зима край Москва е убит висш генерал от жандармерията. Извършител: Бойната група на нихилистите, опитваща се да възроди революционния тероризъм, замрял след разгрома на Народна воля. В преследването са хвърлени всички сили на жандармерията, Тайната полиция, подкрепления от Петербург и чиновника за специални поръчения на генерал-губернатора - самия Ераст Фандорин. И преследването започва, труповете заваляват, интригите се омотават една в друга. В интерес на истината, ключът към загадката е честно подаден и доста преди края беше ясно каква е истинската история, което не прави книгата по-малко добра.
Акунин е позарязал стила на първите книги, но пък е надобрял в сюжетите. За пореден път се набиват тъжните му размишления чрез героите за възможното реформиране на Руската империя, което да предотврати кървавия взрив и касапницата след него. Е, може би в някоя паралелна вселена реформите от началото на XIX век са продължили и в наше време Русия се е превърнала в нормална страна за късмет на целия свят...

Харесах:
Заплашена ли е властта, никого не жали.
***
С вас сме от един дол дренки. Макар и различни на вкус.
***
защо мислите, младежо, че държавата - това е справедливост
***
Никакво възпитание не може да прекърши вродената склонност.
***
сред тичщите спри, сред викащите млъкни
***
Вечното злощастие на Русия. Тук всичко е сбъркано. В защита на доброто са тъпаците и мерзавците, на злото са се посветили мъченици и герои.
***
Който живее добре, няма да отиде на барикадите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар