неделя, октомври 14, 2012

Магическият прозорец

Автор: Дейв Дънкан
Издател: Лира Принт
Година: 2004

Приятно фентъзи.
Поредният свят с магия, съдържаща се в Думи. Поредният замък на майната си сред северните студове. Поредната принцеса, която ще търси любовта. Поредното ратайче в замъка, родено за величие. Поредното шляене нанякъде в 1/2 от книгата. А, да - поредната тъпа корица.
Иначе книгата не е зле. Магическата система е неособено ясно обяснена, но е простимо, защото главните герои са от забутаната провинция и не знаят нищо важно за оцеляването си. Политическата система - също, до тук е ясно, че има могъща Империя в центъра и земя на викингска раса някъде на север, като и двете имат претенции за забутаното кралство от един замък между тях. Има и други раси, които ядат бой от имперските легиони или пиратските рейдове. Точно, когато взе да става интересно, книгата взе че свърши, а героите бяха завлечени през магически прозорец в другия край на света.
Най-интересна беше идеята за прокълнат от могъщ маг екип: 5 човека, съществуващи накуп, като в света може да се намира само един от тях, а всички споделят спомените си. До тук комбинацията от крадец, сваляч, учен, боец и певец изглежда впечатляващо неефективна.
Ще почвам следващия роман от поредицата, чете се много лесно.

Харесах:
след като имаш смелостта да ни поведеш, аз трябва да имам смелостта да те следвам
***
Но пък как да се сравни магията или да се претегли? Вероятно е също толкова трудно, колкото и красотата.

1 коментар:

  1. определено предизвика интерес при мен тази книга, много харесвам този блог, винаги намирам интересни ревюта и идеи за четене, продължавайте да постирате интересни неща и да споделяте тук с всички нас - много поздрави до всички тук и до скоро

    ОтговорИзтриване