вторник, февруари 05, 2013

Сребърен куршум

Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Година: 2009

Установих, че съм изпуснал част от хронологията в историята за Хари Бош и се върнах назад. Този роман разказва за първата среща между него и природения му брат, адвоката Майкъл Холър. Чиято пък история също съм захванал отнякъде - изобщо Майкъл Конъли си пада по изграждането на собствен свят, в който героите на различните му романи се познават помежду си и си сътрудничат по различни случаи.
След раняване, възстановяване, пристрастяване към болкоуспокоителни и рехабилитация, адвокат Мики Холър е извън играта повече от година. И неочаквано убийството на друг адвокат го поставя на огневата линия в роля на наследник на куп дела. Едно от които шумен процес, в който притежател на разрастващо се филмово студио е обвинен в убийството на жена си и германския ѝ любовник
И Мики Холър се втурва с главата напред в история, в която всички лъжат, най-вече неговия клиент и разследващия детектив Хари Бош, а ФБР кръжи наоколо като акула около корабокрушенец - не можеш да я забележиш, но е там и всеки момент ще захапе.
Изненадан съм, Конъли е сътворил приятен съдебен трилър, без да задълбава твърде много в тази насока (все пак не е Гришам), а същевременно не е изоставил съвсем и обичайния си криминален роман.
Както и в "Примката на совата", представени от страничен наблюдател постъпките на Хари Бош са адски рискови, а мотивите му - доста съмнителни на моменти. Изобщо погледнат отстрани си е доста гадно копеле.

Харесах:
Съдебния процес е състезание по надлъгване.
***
Може да се аргументирам с конфликт на интереси. Конфликтът е в това, че обичам да ми плащат за работата, а клиентите не бичат да плащат.
***
имаше дарбата да те кара да се чувстваш виновен за собствените му прегрешения
***
инженерите съществуват в свят на логика и абсолюти

Няма коментари:

Публикуване на коментар