четвъртък, май 23, 2013

Небесна сянка

Автор: Дейвид С. Гойър & Майкъл Касът
Издател: бард
Година: 2013

Твърде много години след "Рама" на 2-ма посредствени автори им хрумва да направят нещо като римейк. Получила се е книга без много смисъл и с твърде малко достойнства.
Край Земята пак се появява астероид, но този път няма намерение да се блъска, а само дамине съвсем-съвсем наблизо (защото гравитацията по това време ще е във ваканция). НАСА и космическия филиал на Коалицията (БРИКС, ама без Китай и Южна Африка) си мерят кажгодетата в съревнование кой първи ще стовари свой екип там. Естесствено, добрите американците успяват, макар и с малко да изпреварят конкурентите, за да открият, че са се натресли в тръните по гол задник - това всъчщност е извънземен космически кораб (Коалицията е имала подозрения и е нейния екип е по-добре снаражен, само че не е американски). Оттам започва едно напрегнато, но неособено смислено действие - преродени земляни на база на "акашовите записи", няколко вида извънземни, много тъпота от земляните, щуране на всички нива в контролните центрове. Класика.
Накрая се оказва, че това са поредните възвишени извънземни, които са дръпнали толкова много напред, че сблъсквайки се с равностоен враг преоткриват нуждата от първични свирепи бойци. И както е модно напоследък, Земята е точно това, което са търсили: примитивна култура, ниска технология и боеспособна раса. Само че не разбрах, като имат достъп до "акашовите записи" (информационна база данни, в която се записва живота на всяка личност, живяла някога) и могат да превъплатят някоя личност от там, за какво им беше да търкалят до Земята и обратно в продължение на десетки хиляди години полет?
Единственото що-годе добро нещо беше действието в контролния център на НАСА.

Харесах:
Без значение колко зле изглеждат нещата, винаги могат да станат още по-зле.
***
Едно мога да ти кажа, и то е, че идвам от голям род на надути задници. Последно поколение. Така става, когато си по-умен от повечето хора, с които те среща живота. И по-гръмогласен също, и неспособен да скриеш превъзходството си.
***
нищо не прави един инженер по-щастлив от разрешаването на труден инженерен проблем

Няма коментари:

Публикуване на коментар