вторник, юни 04, 2013

Не дърпай дявола за опашката

Автор: Джон Вердън
Издател: Софтпрес
Година: 2013

Вердън остава верен на своя стил - без преходи смесва интересна криминална загадка с протяжни сцени от вътрешния свят на мъж в кризата на средната възраст.
Този път пенсионирания детектив Дейв Гърни е въвлечен като наблюдател и консултант в документална поредица, посветена на семействата на жертвите на серийния убиец Добрия пастир. Историята е странна - убити са 6 човека, по един и същ начин: в скъп черен мерцедес на завой на път в провинцията; винаги е използван пистолет "Пустинен орел" калибър .50, но винаги различен; оставяни са пластмасови фигурки на животни от детски комплект "Ноев ковчег"; има изпратен Манифест до полицията и медиите. И след всичко това убийствата престават, убиеца никога повече не се появява и така цели 10 години, докато начинаеща журналистка не решава да заснеме документална поредица. И убийствата започват отново - изпипани почти идеално и практически без улики към убиеца.
Вердън е добър, само ми се ще да пише по-стегнато. И Софтпрес да спрат да го печатат на дебела 1 mm хартия, че томчетата стават неприятно дебели.

Харесах:
Беше решен да направи всичко по своя си начин, а неговият начин беше да не върши нищо.
***
Трудно е да откриеш центъра на каквото и да било, когато от него не е останало нищо.
***
В какъв момент гордостта се превръщаше в пречка за нормалното функциониране на човека?
***
Започвам да усещам, че съм на точното игрище, макар да не съм сигурен каква точно игра се играе.
***
дали Америка има специален патент върху медийната лудост, или целия свят колективно си е изгубил ума
***
Една змия в мислите е по-добре от две в храстите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар