понеделник, септември 30, 2013

Чиста кръв

Автор: Артуро Перес-Реверте
Издател: Еднорог
Година: 2005

Тридесет годишната война е на път да избухне. Испания отново събира легионите, за да се сблъска с бунтуващите се протестанти във Фландрия. Капитан Алатристе е решил да се завърне под знамената, но все още е в Мардид и търси препитание чрез шпагата.
Стар приятел, на когото Алатристе е задължен, е решил да помогне на свой стар приятел към когото има дълг. Целта - да измъкнат послушничка от новоучреден манастир, в който влиятелен каноник си е спретнал харем. Само че Алатристе се е сдобил с могъщи врагове покрай отказа да убие Бъкингамския херцог и принц Чарлз Стюарт. За тях новата авантюра на капитана е шанс да го унищожат и същевремено да уязвят политическите си опоненти. Резултат - при манастира има засада, нападателната група е разгромена, а Иниго Балбоа, повереникът на Алатристе, попада в плен на инквизицията. Малолетната възраст го спасява от сериозните изтезания, но не може да го спаси от присъдата на Инквизицията и кладата. Налага се да се дърпат различни струни, да се искат стари дългове на честта и да се правят нови.
Е, всичко завършва почти благополучно, а бойните полета на Фландрия и половин Европа очакват испанските войници.

Харесах:
можеше да се преклони пред един Бог, който му е безразличен, да се сражава за кауза, в която не вярваше, да се напие с неприятел или да умре за военачалник или крал, които презираше
***
Беше говорил малко повече, а проблемът при думите е, че веднъж изпуснати, не могат да се върнат сами при собственика си. Тъй че понякога ти ги връщат на острието на шпагата.
***
на Господ, на Дявола или на който там си прави грозните шеги, съставляващи живота на хората, му се нрави да ни вижда как се разхождаме по ръба на острието поради немарливостта, високомерието или невежеството си

Няма коментари:

Публикуване на коментар