неделя, декември 15, 2013

Ветеран

Автор: Гавин Смит
Издател: Колибри
Година: 2013

Принципно - "космически боевик", както му викат съветските другари.
Човечеството е в свирепа схватка с Тях - извънземна раса, използваща биотехнология вместо механика. Човешките войници са преоборудвани с механични, биологични и електронни добавки, превръщайки ги в машини за разрушение, но дори и това не е достатъчно. Колонии и планети са унищожавани в продължаващия с десетилетия конфликт, чийто край не се вижда.
Един ветеран от специалните британски части се е завърнал от касапницата, за да преживее остатъка от живота си в мизерия. Съществуването му е поредица от нелегални боеве и сензорна дрога. До денят, в който е призован запас от офицер, когото не понася. Задача: да издири и унищожи извънземно, пробило отбраната на Земята и кацнало наблизо. Странното поведение на извънземното и импулсивното решение да не бъдат избити всички в контакт с него стартира поредица от събития, състоящи се основно от насилие и бягане. Съгласно правилата на жанра беглецът се сдобива с: красиво момиче (бивша проститутка, начинаещ хакер и инфилтрирана от извънземно), бивш военен хакер и настоящ друид (работещ по програма със скромното име "Бог"), бивш гурка и настоящ воин на справедливостта, бивш подводен диверсант и настоящ пират, вечно друсан военен кореспондент, 2-ма бивши пилоти от сец-частите на американските ВВС и един бивш боен другар, настоящ хибрид с извънземен командос. Покрай камарите изстреляни муниции и изконсумирана дрога стигат до аморфна, но могъща група старци, условно наречена Кликата, която дърпа конците в човешкия свят и е започнала войната с извънземните. Пускането на всепроникващата търсачка "Бог" дава достъп на всеки човек по света до всяка възможна информация. Край на тайните операции, конспирациите и завоалираните сделки. Въпреки това цивилизацията на Земята успява да преживее доста безболезнено шока от това събитие и да се опита да постигне нов баланс между правителствата, корпорациите, престъпността и населението. Остатъците от Кликата избягват, за да поставят под свой контрол военните сили в колониите и да се върнат, но планът им да поставят под контрол извънземните е провален на косъм от Задругата без пръстен. В следващия том - ще видим кой кого.

Харесах:
Калта е естествената среда на войника. Характерът на местността е без значение.
***
Искаш да кажеш, че се сблъскваш със същество от друга планета, извънземно в истинския смисъл, и единственото, което ти идва на ум, е да го чукаш?
***
Спасени ли сме вече? Мога ли най-сетне да се прибера у дома и да се накъркам?
***
Изпаднахме в неудобно мълчание на двама мъжкари, които се притесняват от това, че не могат да изразяват чувствата си.
***
-Защо всички са по-умни от мен?
-Не са, прости ти си много тъп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар