петък, януари 17, 2014

Рога

Автор: Джо Хил
Издател: Изток-Запад
Година: 2013

Втора книга на Джо Хил - второ добро впечатление. Добре разказана история, макар и не особено оригинална. Доста ми напомняше за ранни книги на баща му - "То", "Гняв" и "Пътна мрежа".
Младеж в малък град по Източното крайбрежие е в психологическа дупка. Година по-рано дългогодишната му приятелка е изнасилена и убита, докато той се е търкалял пиян в колата си на изоставен паркинг. Криминалната лаборатория на щата изгаря заедно със събраните улики преди да бъдат изследвани. Обвинение не е повдигнато, но за всички в града той е убиеца. Обещаващата му кариера на заможен младеж със социална ангажираност е зачеркната, а настоящето е депресия, алкохол и връзка с момиче, което не обича. Докато една сутрин не се събужда с рога. Дяволски рога. И способност да разбира тайните на всеки, когото докосне. И умението да внушава мисли на други хора. И възможността да се възстановява физически в огън.
Проекто-демонът тръгва през собствения си живот, разглеждавйки мислите и тайните на най-близките си. А това си е кофти работа. Още по-зле е, когато намира в брат си информация за нощта на убийството, водеща към най-добрия му приятел. Приятелят пък се оказва високо интелигентен и дисциплиниран социопат. Сблъсъкът започва, преминава през няколко обрата за да стигне до финала си. Там някъде главният герой вместо Дявол май по-скоро стана Пан, или аз така го възприех.

Лично впечатление - има хляб в Джо Хил, ще следя за други негови книги.
Изданието е с чудесна обложка, отвратително дебела хартия и куп правописни грешки.

Харесах:
Всички обичат доброто сексуално убийство, и по мое мнение още няма такава история, която не може да се подобри с малко содомия.
***
човешко същество за еднократна употреба
***
да признава, че греши, дори и когато не е така, да моли за прошка, която не му бе нужна, и да се преструва, че не иска нещата, които му идват на крака
***
Обичаше неща, написани от хора, изживели кратък, гаден и трагичен живот, или поне англичани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар