понеделник, април 14, 2014

Избраниците

Автор: Майкъл Маршъл Смит
Издател: Ера
Година: 2003

 Изпуснал съм излизането на тази книга. Мрачният стил на Смит ми беше допаднал от 3-те издадени фантастики, особено в "За подмяна".
Не останах разочарован в тази насока. Стилът е чудесен - мрачен, семпъл, хаплив, разказът също е добър и с хубаво поднесени изненади. Проблемът е фабулата - изпъстрена е с нелогични действия и логически пропуски.
Нишките са две - непрокопсаник с неясно занятие след напускането на ЦРУ, прясно загубил родителите си в катастрофа,  и полицай, загърбил/загубил всичко след като сериен убиец отвлича дъщеря му. Подкрепяни от приятели (агент на ЦРУ и агентка на ФБР), те провеждат разследвания, които се събират в една точка: сериен убиец с прозвище Праведника и затворен комплекс в планините на Монтана с името "Избраните". А зад това стои богата, влиятелна и анонимна организация от социопати, които убиват двукрак дивеч на спокойствие. Дори си имат основаваща се антропология и история собствена философия, възприемаща ги като единствените свободни човешки същества, опитващи се да върнат расата ни към корените си - ловуване и събирачество, за да ни освободят от вирусната инфекция, принуждаваща ни да водим уседнал живот в групи. За целта се организират терористични актове, провокира се насилие между противостоящи групи, вербуват се масови убийци.
Историята завърша с частичен хепиенд и представлява началото на поредица. Другите 2 книги не са издадени, което е жалко на фона на калпавите автори с множество преведени историйки.

Харесах:
Палмърстън не е голям град, а и не може да се каже, че е процъфтяващ. Просто си стои като крайпътен камък. Има си минало, а някога е имал и бъдеще. Бъдещето обаче останало прекалено встрани от основното течение на историята, като кран в края на стара водопроводна тръба, толкова ръждясала, че след известно време не ще пропуска никаква вода. 
***
Си Ен Ен представяше сложния свят под формата на лесни за разбиране изречения.
***
Хората винаги защитават онези, които им сервират бирата, това е много здрава връзка.
***
Разумът не ни пречи да извършваме убийства, той просто ни прави по-способни в тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар