събота, декември 06, 2014

Вратата на Абадон

Автор: Джеймс С.А. Кори
Издател: Бард
Година: 2014

Книгата е общо-взето по-добра от предходните.
Земята, Марс и СВП( Съюза на Външните Планети) изпращат експедиции към пръстена до Уран, образуван от протомолекулата след като тя се изстрелва от Венера. Пръстенът е портал към друго място, където нещо с физичните закони не е наред. Всъщност става дума за камара бойни кораби, гледащи се едни други през мерника. Както обикновено, Джеймс Холдън почти случайно се оказва насред цялото буре с барут в обичайната си роля на запаления фитил. Този път е невинен - едно богато, интелигентно и решително момиче е решило да го унищожи чрез сложен план, включващ диверсии и убийства. След обичайната бъркотия всичко си идва по-местата в последния момент, макар и след много излишни жертви.
Досадното е, че човечеството се сдоби с възможност да използва огромна група портали към други места, създадени в далечното минало от свръхразвитата цивилизация, изпратила протомолекулата преди няколко милиарда години към Земята. Лошата новина - потрталите са били запечатанеи, когато неизвестен (или неразбираем за текущите човешки познания) противник е започнал да унищожава тази цивилизация. Какво има отвъд - ще разберем в следващите книги.
Другата досадна част в историята беше с катарзиса на отмъстителката. Готов съм да се обзаложа, че тя ще се превърне в нов член на екипа на Холдън.

Харесах:
Проблемът, когато живееш сред чудеса е, че те правят всичко да изглежда възможно.
***
Те изпаднаха в паника по начина, по който се паникьосват хора, обучени на насилие.
***
Геройството е етикет, който лепват на хора, свършили нещо, което не биха направили, ако имаха време да си помислят.

1 коментар: