петък, януари 23, 2015

Морелси

Автор: Чайна Миевил
Издател: Изток-Запад
Година: 2013

Капитан Ахав управлява влак и преследва гигантска къртица, а Джим Хокинс се забърква в невероятно приключение, в един пост-апокалиптичен стийм-пънк свят. И не само - в края Миевил отправя куп благодарности към 18 автори от последните 350 години.
Светът има смахнато-поглъщащия характер на Бас-Лаг от "Станция Пердидо". Отново нищо не е обяснено, действието започва директно и тук-там се подават късчета информация, от които читателя да си състави сам представа за историята или природата. действието си е стандартно - юноша тръгва да усвоява занаят, среща момиче и се забърква в приключение. Целият чар на книгата е в безумния свят и извъртените накриво стереотипни образи. Примерно вманиачените капитани на ловни влакове, преследващи страховити собствени мишени и развиващи цели философски концепции върху това абсурдно дело.
Книгата си струва четенето, когато човек може да ѝ отдели съсредоточено внимание. Единствено ме дразни оформлението - груба хартия и тъпи трикове за придаване на ненужен обем.

Харесах:
Какво се случва, когато неуловимите идеи, които преследваш, биват открити?
***
Излъчваше древност на талази. Беше вехт до абсурд, толкова вехт, че бодеше очите.

1 коментар:

  1. Ех, тоя "Моби Дик", голямо впечатление му е направил. И в The Scar имаше такива податки.

    ОтговорИзтриване