четвъртък, март 26, 2015

Ех, магесническа му работа

Автор: Калоян Захариев
Издател: Човешката библиотека
Година: 2014

След ужасно смешния "За мишките и змейовете" ми се искаше да прочета още нещо от Калоян Захариев. Благодарение на Калин и неговия екип се сдобих с е-изданието на настоящата книга.
Какво да кажа - наистина, от българските автори, които съм чел, Захариев е най-близо до Пратчет. Всъщност многото заемки сочат, че това си е търсен ефект Личното ми мнение е, че прекаляването с прилагателни и словесни карамболи (редактор не  е мръсна дума, дори и за най-добрите) и очакваните неочаквани развития го поставят доста по-близо до Робърт Ранкин. което не ми попречи да се посмея доста докато четях.
Историята е за Долната земя, където магията е ежедневия, а боговете са реални. Много сполучливо Захариев е отказал да дава названия и е развил действието в Царството (подозрително напомнящо за Татковината ни), което граничи със Съседното царство (с едри груби мъжаги), но е далече от Другото царство (където пък бичат евтини стоки-менте). Лазар(ус) е провинциален некромант и си изкарва честно хляба, създавайки стоки в услуга на местния бизнес: зомбита за тренировка на пожарната, съживен расов коч за чорбаджията и т.н. До него стои верния слуга Григор, нает чрез временно чрез Бюрото по труда, който взима задълженията си повече от сериозно и е еднакво добър в лъскането на теракот и пребиването на изплъзнали се демони. Пияни като първокурсници на 08.12, тандемът намира много сладко бебе. С мъртва вещица до него. И екип професионални убийци с мокра поръчка. А това е само началото на една безспирна бъркотия, в която богове, убийци, жреци и некроманти се гонят и трепят с бесен ентусиазъм и променлива успеваемост.
Като цяло - доста добро, много смешно, но му трябва редакция.
Определено ще следя за книги на автора.

Харесах:
-.... А окъсаните дрехи?
-Дрескод, господарю. Иначе как хората ще разберат, че сте зъл магьосник, който иска да завладее света и пороби човечеството?
***
Слугата на злия магьосник трябва да бъде наказван строго и несправедливо, иначе как ще му е верен до смърт?
***
Крокодилът, обитаващ ровът, се намираше в дълбока депресия, върху която някой по-кадърен психиатър би могъл да напише монография.
***
Не един или двама монаси-воини бяха напуснали манастирите, за да се превърнат в кротки земеделци или търговци, потресени от жестокостите, на които е способен един средностатистически третокурсник по некромантия, обърнал две чаши водка.
***
крачеше с онзи устрем, който имат само влаковите композиции, натоварени с ядрени отпадъци

7 коментара:

 1. Искаш ли да си бета тестер на един сериозен негов роман?

  ОтговорИзтриване
 2. А ти искаш ли бира с картофки за моя сметка?

  ОтговорИзтриване
 3. Как би могъл човек да се сдобие с електронен вариант на тази книжка?

  ОтговорИзтриване
 4. Ами най-лесно е от тук: http://choveshkata.net/blog/?page_id=5087

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря за отзива! :)

  За редакциите: https://www.goodreads.com/review/show/1105930702

  (Да беше видял началния вариант...)

  Но след тия 20 месеца Калоян е станал много по-добър в саморедакцията. Последната му новела почти няма тия „грешки на растежа“: http://fantasylarpcenter.com/index.php/ ... zahariev-6

  (Но пък – TANSTAAFL, а? – не ме разсмива. Ех, тоя неуловим баланс... :( )

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. * Линкът към новелата се счупи – ето го пак: http://fantasylarpcenter.com/index.php/events/competitions/kk-kk/394-k-zahariev-6

   Изтриване