вторник, юли 28, 2015

Първите петнайсет живота на Хари Август

Автор: Клер Норт
Издател: Сиела
Година: 2015

Клер Норт блестящо е развила потенциала на история за прераждащ се човек, помнещ предходните си животи. Неща, които Кен Гримуд само закача в "Игра на живот" тук са описани като стройната система на клуба "Кронос" - общество от прераждащи се, които взаимно си подпомагат младостта (най-вече финансово), и които общуват чрез предаване на съобщения с предходните и последващите поколения. Техните прераждания са винаги на една и съща  дата и едно и също място, но живота им протича най-различно, съобразно текущия интерес. Идеята е колкото проста, толкова и главозамайваща. Хареса ми наименованието уробороси.
Единственото просто правило е ненамесата в хода на историята. Вече е било правено по време на 30-годишната война и резултата е бил ядрена война през ХХ-ти век. Виновникът е бил установен, информацията предадена назад по веригата на преражданията и след като е бил изтезаван от съвременниците си, е бил изличен от историята (майка му е убита преди да го роди).
Живота на Хари Август е от 1919 до '90-те на ХХ век или началото на ХХI. Веднъж на смъртното си легло получава съобщение чрез малко момиченце: светът свършва и става все по-бързо. Разследването води до неговата епоха и уроборос, останал извън клуба "Кронос", с който е бил близък през по-ранен живот. Въпросният единак тласва рязко технологичното развитие на човечеството, в опит да се постигне технологичен пробив в рамките на неговия живот, и евентуално да се разгадае Вселената. Оттам се започва сложна игра на сътрудничество и саботаж, шпионаж и приятелство, продължаваща векове и прераждания..

Харесах:
открих плитко поточе, копнеещо да се превърне в река
***
Изглежда най-доброто, което някога сме умеели да правим с времето, е да го прахосаме.
***
Армиите обикновено се възползват от науката по-бързо от цивилните граждани, ако не за друго, то поне заради това,  че имат по-неотложни нужди.
***
Вече знам, че нещо е умряло в душата ми, макар че не мога да си спомня кога точно е станало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар