вторник, януари 19, 2016

Беглец по равнините

Автор: Иън Макдоналд
Издател: Артлайн
Година: 2015

По принцип съм решил  да  не  започвам  поредици, които не са издадени докрай на български. Доброто впечатление от "Дервишката къща" и страхотното оформление на  книгата лесно ме подлъгаха да наруша този си принцип.
Пред очите на момче е отвлечен баща му - изследовател в авангардните насоки физиката. Самото момче е математически гений. По-късно е получен е пакет с данни, съставящ странното  нещо, наречено Инфундибулум. Което пък е нещо като седемизмерен  телефонен указател на Мултивселента. Защото тя съществува - наборът от всякакви вероятни светове, съществуващи паралелно. Екипът на отвлечения баща е локализирал 10^80 светове и намерил начин да отваря  портали към тях. Което пък е включило тази Земя към организация на други 9, контактуващи и сътрудничещи си Земи. С много късмет и малко измама момчето преминава  в света, където е прехвърлен бащата и се измъква на свобода. В една Великобритания от свят без петрол и двигатели с вътрешно горене, но пък с електричество още от края на XVIII-ти век. Естествено, първото срещнато момиче се оказва необикновено - пилот и дъщеря на  капитан на въздушен кораб (много усъвършенстван дирижабъл). После е ясно - приемане в екипажа, който е и семейство, победни сблъсъци с различни лоши и бягство на косъм  в друг свят.
Основната интрига е, че една от  контактните версии на Земята е под карантина (нещо с нанотехнологиите е станало неконтролируемо опасно според другите Земи). Съществува влиятелен Орден, искащ Инундибулума, за да защити всички от надигаща се опасност в Мултивселената. Или пък да я постави под  свой контрол. Тепърва предстои.

Харесах:
Ексцентричните аутсайдери на тази земя са от едно племе и могъществото  им е голямо.
***
Всичко важно рано или късно се озовава в книгите. ...Махни това от Интернет и ще ти останат само мненията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар