сряда, декември 28, 2016

Не заспивай

Автор: Джон Вердън
Издател: Софтпрес
Година: 2017

Поредната великолепна криминална загадка на Вердън.
Пенсионираният детектив Дейв Гърни се готви да замине на ски ваканция с жена си. Само че вместо в курорта във Върмонт отива в планините Адирондак в Ню Йорк, за да проучи странен случай. 4 мъже са се самоубили, след като са сънували кошмарен сън. Следовател от щатското Бюро за криминални разследвания обвинява пред медиите прсихолог, специализирал хипнотерапия, но без прокуратурата да повдигне официално обвинение. Смъртните случаи са в различни щати, но навсякъде местаната полиция е била притисната от анонимни, но силни фигури, позоваващи се на "националната сигурност". Цялата ситуация се усложнява значително от личните кошмари на съпругата на Гърни, преживяла лична трагедия в този район преди десетилетия.
На пръв поглед историята нямаше разумно обяснение. После беше като в пъзел-игрите - след като дълго време си обикалял около обекта се отдръпваш и от определени ъгъл и дистанция нещата се разбират. Някъде на 2/3 от книгата Вердън дава достатъчно косвени улики, за да може читателя сам да се досети кой е убиеца.


Харесах:
Той е затворник на собствената си представа за свобода.
***
Ако искаш някой да ти свърши работа, потърси някого, който е затрупан с работа.
***
Да сложиш такъв мощен инструмент в ръцете на амбициозни бюрократи с чувство за непогрешимост, бе като да дадеш оръжие за масово унищожение на училищни побойници.
***
Нищо, което може да се види по телевизията, не си струва вниманието на човек, ако има и половин мозък.
***
Страхът расте в мрака. Само открехни вратата. Остави го да си представя какво можеш да знаеш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар