събота, март 10, 2018

Сабриел

Автор: Гарт Никс
Издател: ИнфоДАР
Година: 2006

Гарт Никс ми беше направил добро впечатление като автор на разказ, но като романи на български е излизала само поредицата "Трилогия за Старото кралство". Е, каквото има - това четох.
Първата книга започва с обичайния сетинг след Хари Потър - в училище. Последната издънка на рода добри некроманти (?!) Абхорсен е на юг от Стената и учи в почти регулярен девически колеж в местната версия на Пограничните земи. Един ден немъртъв пратеник на баща ѝ донася наследството ѝ - мчгически меч и набор вълшебни звънци. Така започва пътя ѝ обратно в Старото кралство, където магията е всевластна, а Злото се е надигнало в опит да завладее света. Другото е обичайното - незконороден принц (последен потомък на кралете) от 200 години очаква да бъде освободен от заклинание, магически спътник дебне шанс за свобода и разплата, странни съюзници се появяват в решителни моменти.
А, да - и лошите ги отупват в края. На косъм.
Общо взето съвсем приемлива история, но с твърде много клишета. Сетинга на света ми приличаше на някаква смесица от Хари Потър на Роулинг, "Джак от Сенките" на Зелазни с малко епично парче от Джордан.
Поне трилогията е издадена до край, така че ще прочета и другите книги. Все е нещо, докато чакам някое издателство да се накани да завърши поне една от издаваните напоследък поредици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар