четвъртък, януари 25, 2007

Поздравът на чуждоземеца. Да отвърнеш на огъня. Предизвикателството прието

Aвтор: Чарлз Ингрид
Издател: Бард
Година: 2006


Тук са включени вторите 3 романа за Пясъчните войни: "Поздравът на чуждоземеца", "Да отвърнеш на огъня" и "Предизвикателството прието". Така и не разбрах, защо някой си е дал труда да ги преведе и издаде на български. Историята е разтеглена, нелогична, предвидима, а края - не просто нагласен - направо закърпен с бели конци. На тропоска.
Тайнственият манипулатор се оказва поредния зъл гений, който иска да завладее трона на импреатора, императора е много лош и подъл, ама не колкото баш лошия, та накрая е зачислен към добрите. Драките се оказват самопреебани (общо взето - в буквалния смисъл), а с новите Лоши батковци някак си нашите се разбраха. В трите романа действието е хаотично, ограничено като фабула и крайно нелогично. При положение, че се е напънал да пише за сблъсък между империи от галактически мащаб, автора е свел действието общо взето до ниво махленско сбиване - около фонтана, на площада, зад пощата, в градинката (долу-горе на толкова панети се развива някакво действие в романите, самите планети са толкова зле замислени и описани, че като нищо някое второкласно холивудско студио може да спретне една нискобюджетна продукция по тия книги).
Интересното е, че не ме издразниха толкова, колкото първия том. Явно пак съм в помиярско настроение, може би трябва да се захвана с натрупаната българска фантастика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар