сряда, май 30, 2007

Видео Исус

Автор: Андреас Ешбах
Издател: Атика
Година: 2006

Обобщено: 480 страници трилър, по-малко от 50 - фантастика. И според скромните ми познания по немски трябва да се преведе като "Видеозаписа на Исус" (явно е търсена умишлена разлика с "Шифърът на Леонардо", което пък води до още едно лошо преведено заглавие).
Фабулата никак не е лоша - при разкопки в Израел се открива скелет на 2000 години, лекуван със съвременна медицинска и зъболекарска технология, а до него - инструкция за експлоатация на камера, която ще бъде пусната в продажба след няколко години, като капак с нея е сниман самия Исус приживе. Разкопките се ръководят от малко тайнствен и доста странен археолог, финансират се от медиен магнат (или по-скоро борсов въжеиграч), а находката е открита от твърде нахакан студент, собственик на виртуална софтуерна компания. В реда на добрите традиции всеки има собствена цел, различаваща се от тази на останалите, появяват се немски писател-фантаст, ефикасен командос, красива еврейка с брат лаборант в археологически музей, ръководителя на ватиканското разузнаване, израелската армия, забравен сред пустинята манастир на отшелници. Разбира се, всички се забъркват в надпревара за камерата, придружена от куп удобни случайности за да не приключи всичко на 50-та страница. Краят беше сравнително предвидим.
Интерсна ми беше идеята за различното въздействие на записа с Исус - за едни беше като духовен катарзис, за други - скучно филмче с лошо качество. Много ми хареса и ръководителят на разузнаването на Ватикана (и член на съвременната Света инквизиция) - човекът без абсолютно никакви илюзии осъзнаваше, че Римкатолическата църква е организация, предлагаща илюзии и готови рецепти за поведение на около 1 000 000 000 християни по света, поради тази причина абсолютно безмилостно унищожи потенциалната заплаха за църкавата, каквато се явява видеозаписа на Исус. Много ми хареса и становището му - Исус в своето време е бил смутител на спокойствието и рушител на реда, ако живееше в днешно време, щеше да е обществен и църковен Враг N:1. Логично и брутално откровенно.
А може би Той има още куп синове и пророци, непрестанно бродещи сред нас в опит да ни предадат Неговата воля, но имунната система на човечеството във вид на Инквизиция, Осназ на ВЧК, Wafen-SS, хунвейбини, талибани и какви ли още не ги елиминира, преди да успеят да разбутат мравуняка?

1 коментар: