неделя, ноември 04, 2007

Убийствени сънища

Автор: Айрис Йохансен
Издател: Калпазанов
Година: 2007

И такаа, една млада лекарка с афинитет към ученето искала да помогне на любимия си баща, който от години сънувал тежки кошмари, съсипващи съня му. Лечението нарекла РЕМ-4, само че нейния работодател - зъл гаден социопат, открил и друго приложение - промиване на мозъка и пълен контрол над личността, a после направил комбина с още няколко гада от ЦРУ и Пентагона. Тя естествено се разбунтувала, била отстранена, оцеляла от подмолен опит за убийство, намерила верни сподвижници в лицето на един много красив убиец, който не искала да чука, друг - не толкова красив, ама мнооого мъжествен и сексапилен, и един старомоден шотландски лендлорд с много връзки. Накрая веселата дружина успяла да победи лошите в дръзка битка на един остров нейде край Южна Америка и да спаси света от зараждащото се зомбиране. Всичко това онема около 60 страници от действието на 319-страничния екшън-трилър с елементи на мелодрама. Забравих да кажа, че докторката е руса, стройна и млада въпреки 2-та доктората и 10-годишния си син.
Остатъка е зает с протяжни диалози между докторката и секси-мачо-килъра. Същината е, че той ѝ предлага в прав текст да я изплющи като прасе в срутена кочина, а тя се двоуми дали да му пусне. Резултата е ясен от самото начало, но все пак след много гушканье, малко ейкшан и куп безсмислени страници най-накрая избухва изпепеляващата истинска любов и двамата вече с чиста съвест могат да се онождат наволя точно в критичните моменти на взаимното преследване с лошите момчета.
Единственото забавно нещо в книгата е погледа към клиширания хамерикански екшън, отправен от женската гледна точка (или може би по-скоро от гледната точка на затаряваща и зверски скучаеща домакиня). Един автор би наблегнал на престрелки, гонки с коли и хай-тек шпионски играчки в опит да прикрие жалкото съдържание на историята си, авторката забива яко в мелодрама като за латиноамерикански сериал.
И като чета такива бози се чудя за пореден път: Защо за Бога не доиздадоха "Чун куо"!?!

Все пак ми допадна:
Беше красив като зората и смъртоносен като пепелянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар