понеделник, юни 02, 2008

Голата пионерка

Автор: Михаил Кононов
Издател: Унискорп
Година: 2006

Изключително тежка книга. Много жестока смесица от преекспонирана пропаганда и брутално фронтово битие. На моменти се потрисах колко много от нещата, набити в главата на Мухата са ми били пробутвани и на мен през пионерските ми години макар и в по-мека форма и не чак толкова настойчиво. Потресаващ е логичният начин, по който 14-годишната Муха оправдава офицерите, използващи я вместо секс-кукла всяка нощ, тъжен е и списъкът на непрестанно загиващите тъпкачи. Непрестанните цитати на Сталин (май повечето неверни) в комбинация с детински размисли създава адски тягостно усещане. За да се допълни кошмара, минаващ за ежедневие, са добавени откъслечнити картини от обсадения Ленинград. В края на книгата дори и историята за маршал Жуков, собственоръчно разстрелващ измъкналите се от обкръжение войници, вече не е толкова стряскаща (според послеслова, източникът на тази история е фронтовачка, т.е. - предполагаемо достоверен). Езикът е интересен и много добре подбран, но дългите цели страници абзаци с препускащи напосоки мисли ме натоварват доста при възприемане.
Много трудно се чете тази книга и не е за всеки.

Харесах:
Да работиш за врага открито и нагло, като избереш за успешното провеждане на своята диверсия най-уязвимото нещо в нашите стоманени редици - ластикът за гащи!
***
Не може съзнателен съветски човек да изкльопа съседа си по комунална квартира и да не му приседне, камо ли пък собствено дете - пълни безсмислици!
***
Защото лейтенантската съдба е кратка като детското щастие от курдисана играчка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар