понеделник, септември 29, 2008

Градът на часките. Слуги на уонките

Автор: Джак Ванс
Издател: Бард
Година: 2008

Бард обявяват книгата за класическа приключенска научна фантастика. Е, щом така го виждат - ОК. Според мен е само приключенска и до някъде фантастика, но определено не и научна.
Първият роман не ме впечатли - здраво залягане над клишето, нямаше нищо по-различно от старата серия за Джон Картър в марсианския Барсум (абе имаше по нещо сходно и с "Тарнсмен на Гор"). Дори и местните извънземни диваци живеят в степ и са грамадни зеленокожи.
Вторият роман по-бива - Ванс вкарва малко по-интересен сюжет, а персонажите са снабдени със собствени характери, вместо бегло скицирани черти. Почти се бях притеснил, че и тук главния герой (претърпял катастрофа земен разузнавач) ще влачи през цялото повествование прекрасната местна принцеса (която надлежно спаси и свали още в началната 1/4 на първия роман), но Ванс нарушава клишето и по доста елегантен начин я самоубива.
Сега очаквам в следващата двойка романи да развие все така четивно историята и ако може, да спести триумфалното обединение на човеците на далчната планета и победата на демокрацията и човешката раса над несправедливостта и извънземните. Ако меже, де...

Няма коментари:

Публикуване на коментар