четвъртък, април 30, 2009

Зли хора

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Година: 2003

Има нещо гнило в Дания, пардон, в щата Мейн. Цяла камара романи на Стивън Кинг се развиват там, сега и тези на Джон Конъли. Явно нещо в атмосферата предразполага към създаването на зловещи истории с насилие и свръхестествени създания.
Това е първият роман на Конъли, в който главния герой не е Чарли Паркър (макар че се появява епизодияно и се споменава негово издирване на педофил-полицай). Сякаш Конъли е взел "Часът преди мрака" на Дъглас Клег, пресътворил я е в стила на "Кучета в резерв" на Куентин Тарантино и е добавил край като "Завръщането на Краля" на Толкин.
Преразказано по-просто, на необикновен остров от крайбрежието на Мейн (сцена на някогашно клане и място, на което злодеите им се случват мистериозни, но сигурни кончини) се е укрила под фалшива самоличност съпругата на безмилостен убиец (тя го е предала на полицията и е офейкала с $800 000 в брой). Злодеят се измъква с помощта на високопрофесионалния си екип убийци и психопати, след което потегля на поход за разплата. Проливайки доста кръв стигат до острова, където там ги чакат пробудилите се духове на отдавна избитите колонисти, които въздават своето възмездие в една според мен прекалено протяжна развръзка.
Честно казано - много ми харесваше до последните 50 страници. За пръв път Конъли вкарва свръхестествени създания като действащи лица в историите си, а някак си не е fair paly - дори и изродите като Молох и Уилард (най-зловещите серийни убийци до тук в романите на Конъли) нямат шанс срещу тях. Някак си се губи от очарованието на предните книги.

Харесах:
бездуховни престъпници, облечени с вкуса на влечуги

2 коментара:

  1. Радвам се, че намирам мнения за Джон Конъли и Чарли Паркър.Не знам колко са феновете на Джон в България, но смея да твърдя,че съм от най – запалените. През 2003г. получих като подарък „Всяко мъртво нещо” и до днес го считам за един от най-ценните за мен. Може да ви се стори преувеличено , но за мен си е така. Четенето за мен е удоволствие, начин за почивка и.....харчене на пари.Доста големи автори и романи прочетох, но Конъли ме очарова някак различно от всеки друг. Някои го наричат брутален, аз не съм съгласен.
    Онези описания , както на живота на Паркър , така и на всички картини от дейстеието във всички романи ги усещам като привличащи ме със своята странна злокобна романтика. Да аз смятам , че има доста романтика във всяка книга.
    Харесва ми развитието на автора.
    Хареса ми и разликата ,която вече доста се усеща в „The Black Angel”. Чел съм мнения за износване и дори избледняване на стила и действието тук и в „Нечестивци”, но аз гледам на развитието на Конъли по-различно и мисля,че е в правилната посока.
    Романа за Луис и Ейнджъл е чудесна идея, надявам се в най-скоро време да е факт и превода. Тези двама образи са страхотно попадение и не ги считам за „второстепенни”....
    Ще ми е драго да чета все по вече мнения и критики за Джон Конъли.

    ОтговорИзтриване
  2. Привет
    Не знам колко са феновете на Джон Конъли, мен ме "рекрутирa" Андрея Илиев (hanko.hit.bg) ;-)
    Всъщност не съм се зарибявал така по трилъри след ранните романи на Джеймс Патерсън - "Целуни момичетата", "Теменужките са сини", "Големият лош вълк".

    ОтговорИзтриване