петък, октомври 22, 2010

Реликвата

Автор: Дъглас Престън & Линкълн Чайлд
Издател: Бард
Година: 2004

Отдавна се каня пак да заровя глава в поредицата за агент Пендъргаст, защото в Натюрморт с гарвани останас с впечатление, че всъщност се натъквам на странично отклонение от основна история.
Е, поне първата книга оправдава очакванията ми - малко старичка, дотка клиширана, но за сметка на това увлекателно написана и много четивна.
Сюжетът е класика - в природонаучния музей на Ню Йорк вилнее странен убиец, управата прикрива всички факти, сочещи към странен звяр, дошъл след експедиция в затънтен район на амазонската джунгла, а добрите са умни, но безопмощни пред тях. От далечния Юг се появява странен специален агент на ФБР, който разследва случая в стил Шерлок Холмс. Разбира се, всички наченки на здрав разум са брутално потъпкани в името на откриващата се грандиозна изложба и точно тогава се включва шансът "едно на милион"- командването на ФБР отива в ръцете на некомпетентен тъпак, блестящо проектираната компютърна система (малко смешна в наши дни) се срива, спира токът, отвън се разраява мощна буря, а няколко десетки гости са изолирани в една и съща зона с вилнеещия звяр. Следва още класика - стрелба, писъци, вади кръв, десетки трупове, изпотрепан тактически екип, гениални хрумвания, гол кураж и сляп късмет. В епилога имаше интересна завръзка на нова история, така че ще почвам следващия том.

Харесах:
у вас личат три дарби, които са задължителни за един първокласен изследовател: усет какво да търси, усет къде да го търси и стремеж да изведе докрай теориите си
***
контролирай източниците и така ще контролираш журналистите
***
Няма никакво проклятие. Освен ако не наречем проклятие комбинацията от алчност, безумие и завист.

1 коментар:

  1. Не съм чел книгата, но съм гледал филма по нея с Том Сайзмор и Пенелъпи Ан Милър, който много ми хареса - http://www.imdb.com/title/tt0120004/

    ОтговорИзтриване