понеделник, юли 18, 2011

Гората

Автор: Харлан Коубън
Издател: Колибри
Година: 2007

Тази книга се оказа хронологично предходна на  "Дръж се здраво", но пък си е самостоятелна история, практически без сериозна връзка помежду им.
Познат второстепенен персонаж от предната книга - прокурора Коупланд тук е главния герой. Всичко започва с рутинна полицейска проверка относно негова евентуална връзка с наскоро открит убит мъж. Изненадата е, че този мъж се води за изчезнал от 20 години, предполагаемо убит и ненамерен заедно със сестрата на Коупланд някъде в горите на Ню Джързи. И колелото се завърта - старите духове изскачат от гробове, гардероби и ГУЛАГ, а за капак 2 богати фамилии правят всичко възможно, за да дискредитират Коупланд (отрочетата им са позабавлявали, изнасилвайки непълнолетна черна стриптизьорка, а прокурора категорично отказва всяка сделка, която би ги спасила от ефективна присъда). Появява се и любимата на Коупланд от онова лято, за да се окаже че двамата все още са влюбени един в друг и са затънали в стари угризения и нови прегрешения. Даже се появява и нещо като лигава версия на Ханибал Лектър - разглезен сериен убиец, опитващ се и от затвора да забърка някоя малка мръсна игричка.
Добра книга, макар и малко пораздута откъм емоции, угризения и страници.

Харесах:
трябва да се наказва престъплението..., а не свободата
***
Когато умираш от глад, не мислиш за щастие и себереализация.
***
надеждата е най-жестоката любовница, която може да натроши душата ти като порцеланова чаша
***
Изменил се е и в същото време не е мръднал и на йота. Има такива хора. Остаряват, посивяват, пълнеят, отпускат се и си остават същите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар