понеделник, декември 03, 2012

Хари

Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Година: 1999

Хари Бош си пада по истината без оглед на последствията.
И този път получава каквото не си е пожелавал: чернокож адвокат, "специализирал" се в съдебно преследване на ЛАПД за злоупотреба с власт е намерен застрелян като куче дни преди поредния шумен процес за полицейска бруталност. Основен заподозрян: общо-взето всяко ченге в града. В черните квартали се заражда нов бунт, както през '92-ра. Шефовете на ЛАПД искат случая да се разреши максимално бързо и удобно - за тях. За по-голямо удобство Бош оглавява смесен екип от своето звено и хора от вътрешния отдел, които са разследвали 2 пъти него самия, а скоро пристига и ФБР.
Всяко следващо разкритие е по-лошо от предходното, но Бош не може да се спре, каквото и да става. Въпреки че стар приятел умира в дома му, въпреки че жена му го напуска, въпреки че кариерата му изглежда приключила, въпреки огъня и тълпите по улиците. А истината накрая всъщност не интересува никого - твърде е късно за мъртвите.
Второстепенните герои продължават да претърпяват странни трансформации: педанта Ървинг беше стана загрижен за Бош покровител в сянка, сега пък беше посредствен политикан в униформа.

Харесах:
злоупотребата с власт си е злоупотреба с власт, независимо дали жертвата е престъпник
***
Защо все така става, че истината е неудобна за хората, които твърдят, че се борят с расизма?
***
Изглеждаше като жалка карикатура на болни мъжки фантазии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар