неделя, декември 16, 2012

Законът на Бош

Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Година: 2003

 За първи път Хари Бош е извън системата. Вече е пенсионер, но си е извадил разрешително за частен детектив - за всеки случай.
И случаят идва - детектив, парализиран при нелеп обир го подтиква да поднови разследване на убийство от преди 4 години. На пръв поглед следата е изстинала безнадеждно, но Бош не е от отказващия се тип. Почва да дълбае, да тегли и да ръчка, за да се озове във федерален затвор, който не съществува и в който има задържани терористи, които не са там. Пуснат с "последно предупреждение" Хари е все така заинатен. А случаят прилича на среща между слон и слепец - май е нещо голямо, обаче е едно такова странно и различно в на всяко место на допир. Истината е кървава, едновременно тривиална и тъжна. Обир на $2 000 000 води след себе си смъртта на 9 човека, 2 от жертвите са абсолютно невинни, а са съсипани и още няколко живота.
Странното в романа беше края - Хари Бош отново намери своята "изгубена светлина" в лицето на дъщеричка, за която дори не е подозирал. Може би Конъли ще му даде шанс да намери поне малко покой и дори парче щастие в живота си. До колкото Хари Бош изобщо би могъл да бъде щастлив.

Харесах:
беше добър учител, защото не знаеше как да преподава
***
Всичко е въпрос на самоконтрол и да знаеш кога да го използваш.
***
Опитвах се да редя пасинас без пълна колода карти. Липсваха асата и нямаше начин да спечеля.
***
Хората отиваха в катедралите на алчността, носейки запасите си от пари и надежда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар