сряда, януари 02, 2013

Нов патрул

Автор: Сергей Лукяненко
Издател: ИнфоДАР
Година: 2012

Обожавам Лукяненко!
От самото начало Дозорите ме грабнаха със своята липса на правилност, а задълбочаващите се във всяка следваща книга съмнения на Антон Городецки към всички и най-вече към себе резонират със моето собствено порастване.
Нова история - на сцената се появяват сравнително редките Различни-Пророци. Само по 1-2 в поколение, в своето първо пророчество те пророкуват неотменима истина, която неизбежно ще се случи - без значение дали става дума за революция или рокмузика. По правило след тях върви Палача/Тигъра, почти неуязвимо и съвсем неудържимо създание от Сумрака (оказва се, че има още няколко създания на Сумрака, може би истински, а може би фолклор на Различните). Според общоприетото схващане Палача/Тигъра се стреми да убие пророка, преди да изрече пред обикновените хора своето пророчество, според друга - да го подтикне да отключи дарбата си и да стартира сред обикновените хора разтърсващ катаклизъм (пораждащ положителни или отрицателни емоции в огромни количества, с които пък се захранва Сумрака), а може би истината е някъде по средата.
Новият пророк (десетгодишен малчуган) поставя в своето нечуто от никого пророчество Висшия маг Антон Городецки и дъщеря му Надежда, Абсолютната вълшебница. И както винаги, Антон се хвърля с главата напред в поредната смес от интриги на древни Велики, сляпа случайност и предначертана Съдба. До самия край, който май е просто спирка, а не завършек.

Харесах:
патриотизмът и консерватизмът по принцип са неотделими
***
В наши дни дори добрите вълшебници се стараят да изглеждат зли.
***
Повечето граждани в страната, ако им се удаде възможност да са на власт, ще крадат и ще се смятат за по-добри от другите - и докато това не се промени, никаква реморализация на върхушката няма да промени нищо.
***
Когато големите мъже не знаят какво да правят, не само дете, но и жена са готови да послушат.

2 коментара:

  1. След Хари Потър обясненията станаха по-лесни. Всъщност книгата е написана по поръчка на Лондонския Нощен патрул, със съдействието на Дневния и с разрешението и поддръжката на Инквизицията (свободен цитат)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми допадна как го е напаснал.
    А още повече ми хареса полицая Дима Пастухов и неговата милиционерска мъдрост. Тъжна, но реална ;)

    ОтговорИзтриване