неделя, януари 20, 2013

Следва кръв. Подветрията Накрай смеха. Здравите мъртъвци

Автор: Стивън Ериксън
Издател: Бард
Година: 2013

Между многото томове на поредицата Ериксън е отделял време и за разкази в страни от основното действие. В едно томче Бард са събрали първите 3, посветени на некромантите Бочълайн и Корбал Броуч. И техния слуга, Емасипор Рийзи, известен като Манси Каръка. На дебела хартия, с щедри междуредови отстояния и големи полета.Все пак 290 страници трябва да приличат на книга, заслужаваща си скромната цена от 18 лева.
Приятни разкази, наподобяващи историите на Фриц Лейбър за Фафърд и Сивия Мишелов или на Саймън Грийн за Хоук и Фишер. Само че тук героите не са от добрите. Фсъщност - Корбал Броуч е откачен евнух, изживяващ се като магически еквивалент на д-р Франкенщайн, а партньора/покровителя му Бочалайн е много по-страшен.
Приключенията на триото са гадни, кървави, но показани през призмата на черен хумор с дебелашки уклон. Техният егоизъм (или социопатия) всъщност по странен начин дори са полезни за част от околните. По един доста особен начин.
Подозирам, че ако Ериксън напише 6-ти, ще видим още един сборник на български. До тогава - историите на Есълмонт.

Харесах:
проблемът ти не е просто, че говориш много, а че освен това си и тъп
***
...редеше някакъв безобразен декламаторски буламач, чиято гениалност беше толкова възвишено дълбока, че само той имаше ум да я схване. Или поне се преструваше, че я схваща, което на този свят и на всички други беше общо взето едно и също, да.
***
Желанието за доброта... води до искреност. Искреността на свой ред води до чувство за свята праведност, която поражда нетърпимост, от която бързо следва строга нетърпимост, от която бързо следва строга присъда, налагаща сурово наказание, предизвикващо всеобщ ужас и параноя, което евентуално кулминира в бунт, водещ до хаос, после до разпад и оттам - до край на цивилизацията.
***
Благодеянията се измерват чрез противопоставяне.
***
не беше мъж, когото жените ще гонят, освен ако не открадне нещо от тях
***
истински отрудените хора не се интересуват от гимнастика

Няма коментари:

Публикуване на коментар