сряда, април 03, 2013

Адвокатът с линкълна

Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Година: 2006

Отново се завръщам в Лос Андежлис на Хари Бош.В случая - първият роман за полу-брата му, Мики Холър (вече го срещнах в "Сребърен куршум")
Мики Холър наподобява Хари Бош - циничен, препатил, но запазил въпреки всичко частицата морал, която е последната граница пред оскотяването.
Кариерата на Холър е посредствена - има купища немного заможни клиенти, постоянно търчи в различни съдилища по предимно банални случаи и се чуди как да изплаща ипотека, която не му е по джоба. И един ден идва делото за "големите пари" - търговец на недвижими имоти е обвинен в нападение и опит за убийство на проститутка. Без нито миг размисъл Холър се мята в него и се забърква в нещо неочаквано опасно: прокуратурата играе непочтено, а клиента е психопат и е виновен за повече от едно тежко престъпление. По-лошо - предишен клиент на Холър е осъден за едно от тях и лежи невинен. Оттук нататък няма полезен ход - адвокатската етика не позволява контакт с полицията, а психопата убива частния детектив с пистолета на Холър и го шантажира с възможността полицаите да получат оръжието.
Изненадващо за мен адвоката успя да изиграе блестяща постановка в съда и да отговори на всяка измама с още по-коварен удар. И всичко щеше да е добре, само че никой не беше разгадал докрай ребуса с убийствата и ловът на "жива стръв" в лицето на Мики Холър се изроди в клиширана размяна на куршуми от упор.
Много приятен роман.

Харесах:
Правосъдието представлява грамадна ръждясала машина, която засмуква хора, животи и пари. Аз бях просто техник.
***
Идеалите отдавна бяха деградирали в представи.
***
Беше фрашкано така, както може да е само ирландски бар вечерта на Свети Патрик.
***
Не извършвай престъплението, ако не можеш да го излежиш.
***
Нищо не може да се сравнява с началото на сезона, преди тъпите загуби, категоричните провали и пропуснатите възможности. Преди да възтържествува действителността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар