понеделник, август 12, 2013

Войната на Калибан

Автор: Джеймс С.А. Кори
Издател: Бард
Година: 2013

Доста по-добра от предната книга.
Историята продължава скоро след края на предната поредица събития, задействани от праведния идиот Джим Холдън и екипажа му от непрокопсани мускетари. Земята и Марс са в напрегнат мир, а въоръжените им сили "за всеки случай" се държат на мушка. СВП се опитва да бъде малко повече правителството на Пояса и малко по-малко разнородна банда престъпници. А извънземната протомолекула (вероятно биооръжие, изпратено ни в зората на времето от неизвестна цивилизация) се е захванала да трансформира Венера в разрез с всички познати физични закони.
И така, над Ганимед (житницата на външните планети) са струпани войските на Земята и Марс. Наглед случаен инцидент (непознато чудовище унищожава по един пехотен взвод и от двете сили, като всяка го възприема като вражеска атака) води до кратка, но безмилостна битка, сриваща инфраструктурата на Ганимед. СВП изпращат Холдън и екипажа му да разследват какво става. В бъркотията един кораб се измъква и отнася отвлечени деца нанякъде, а чудовището (и второто) неоспоримо имат нещо общо с протомолекулата. Започва едно лутане и разследване, в които екипажа на Холдън се обединява с бащата на едно от отвлечените деца, с високопоставен член на администрацията на ООН и полу-дезертирал сержант от марсианската пехота.
Гоненица през половината Слънчева система, престрелки, комически сражения, обрати по всяко време, продажни политици, алчни корпорации, късогледи военни - всичко необходимо за една добра космическа опера.
Определено има какво да се посъкрати от твърде многото страници с размишления и диалози, но като цяло книгата е на ниво. Особено епилога - беше си истинска изненада в стил "големо бонго".
Приятно съм изненадан, че след посредствената поредица за Стен и отчайващо слабата "Сага за Седемте слънца", бард са се престрашили да започнат издаването на 3 обещаващи серии спейс-опера

Харесах:
Не е здравословно да имаме спящ бог на място, където всички можем да го гледаме как сънува.
***
Това бе свят, който вече не се делеше на имащи и нямащи, а на активни и апатични.
***
Куп дрънканици от прекалено добре платени консултанти, които си мислят, че могат да скрият факта, че не знаят нищо, като говорят два пъти по-дълго.
***
хлапаци, които си мислят, че всеки проблем може да бъде разрешен, като стреляш достатъчно в него
***
Ние не сме дори минимален екипаж. Ние сме това, с което разполагаш, когато нямаш минимален екипаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар