понеделник, август 19, 2013

Отмъстителят

Автор: Фредерик Форсайт
Издател: Бард
Година: 2006

Като за Форсайт - доста семпъл роман.
Първата 1/3 е запознавания с историите на различните участници в романа - от бойните полета Виетнам, Втората световна, Босна, Афганистан до тихите градове по Източното крайбрежие на САЩ и Канада. Останалото е трескава гонитба между тях.
Ветеран от Виетнамската война, "тунелен плъх" (като Хари Бош), работи като адвокат в малко градче в Ню Джързи, но се е специализирал в издирването и доставянето в САЩ на избягали престъпници. Нает е от влиятелен канадски минен магнат, ветеран от Втората световна, за да открие и отвлече сръбски бандит, действал като "четник" в Босна, където убива единствения наследник на богаташа. Проблемът е, че един от специалистите по контратероризъм в ЦРУ е взел сърбина под крилото си, за да го използва като стръв за локализирането на Осама бин Ладен. Играта е адски сложна, времето притиска всички, а бандита живее в имение-крепост в Южна Америка и разполага със собствена охранителна рота.
Най-силното беше кратък пасаж, в който се излагаше следната теория: лидерите на терористични групи първо мразят (искрено, от цялото си сърце), а после намират фокус за тази своя омраза (религиозен, политически, етнически).
Доста добре написана, но в предварителната подготовка на Форсайт има фактологични неточности, които леко дразнят.

Харесах:
Винаги е поучително да наблюдаваш как угасва военната жар, когато падне покривът над главата ти.
***
Приятелствата, родени в разгара на войната, траят час или цял живот.
***
Колкото по-висок бе постът, толкова по-кратка трябваше да е информацията.
***
Чувствата към вас са десет процента неразбиране и деветдесет процента завист.
***
Почти нищо друго не може да сближи повече двама чужденци, отколкото оплакването от жените им.
***
Твоята родина винаги ще бъде осъждана. Тя е богата, докато другите са бедни, силна, докато другите са слаби, жизнена, докато те са лениви, предприемчива, докато те са реакционни, находчива, докато те са мудни, действена, докато те са нерешителни, амбициозна, докато те са пасивни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар