неделя, февруари 23, 2014

Чернова

Автор: Сергей Лукяненко
Издател: ИнфоДАР
Година: 2012

Страхотно!
Лукяненко е сътворил история, смесваща "Вълните усмиряват вятъра" на Стругацки със собствената му поредица за Дозорите.
Кирил Максимов живее банален живот в Москва. Докато един ден не намира собственото си жилище обитавано от непозната женя, която живее там от няколко години. Собственото му куче не го познава. Шефът му не е чувал за него. Приятелите му и бившите гаджета не се сещат кой е. Родителите му нямат дете.
Той е станал функционал. Майстор в някаква област, притежаващ изключителни сили и умения. Конкретно - митничар. Получава кула с 5 врати, водещи към 4 други свята. През кулата минават знаещите за функционалите и другите светове, заплащайки за услугата. Би било чудесно, но твърде много неща не са наред, а и твърде много хора и функционали желаят да се възползват от Кирил. А пък той не е нито глупав, нито слабохарактерен, така че мелето започва да се разраства неудържимо.
Много ми хареса образа на писателя-фантаст Мелников, използван от Кирил за консултант по странните ситуации и налудничавите хипотези. Нещо като появата на сай Кинг в "Тъмната кула", но с доза самоирония.

Харесах:
В нашата страна е прав не този, на чиято страна е истината, а този, който има повече приятели.
***
Фантастите вярват в чудесата по-малко, отколкото проститутките - в любовта.
***
Всички писатели-фантасти са много здравомислещи хора.
***
пошлостта е безсмъртна
***
да устройваш истерия без зрители е абсолютна глупост
***
Има много начини млад и здрав мъж да се събуди. Най-приятният е, когато те целуват по ухото и ти казват: "Скъпи... благодаря, това беше незабравима нощ"... Колкото и да е странно, най-ужасният е точно същият. Само че при него гласът е мъжки и говори с кавказки акцент.
***
тя сега ми се отчиташе като примерна ученичка, хваната от родителите да гледа лесбийско порно с цигара и бира
***
от колко увлекателни приключения би се лишило човечеството, ако на хората им се кажеше първо да помислят малко и да се подготвят
***
Шпионинът работи в чужда страна, нелегалният - в своя, но окупирана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар