неделя, февруари 09, 2014

Ключът към бездната

Автор: Хосе Карлос Сомоса
Издател: Колибри
Година: 2010

Много далечно бъдеще. Земята е претърпяла катаклизъм, човечеството е оцеляло, но е спряло да се размножава по обичайния начин. Почти всички хора са дело на генетичен дизайн, малцина богати ексцентрици си отглеждат немодифицирани наследници. Човечеството вярва в Библия на Любовта-Изкуство, която няма нищо общо с познатата ни. В 14 глави Автор е описал свят, различен от нашия - в него зъл Бог спи на морското дъно, неговите потомци са хибриди между хора и риби, магьосници могат да контактуват с мъртвите и т.н. Дълбоко вярващите в отделни глави успяват да се сдобият с могъщи сили и да извършват действия, подобни на описаните.
Млад нискоразреден служител в жп-линия става свидетел на потенциален самоубийствен атентат. Осуетяването го въвлича в серия от все по-странни и изпълнени с насилие случки, Дъщеря му е отвлечена, а жена му - убита.
Приютен от класическа приключенска група от богаташи, магове и бойци, той е запознат със ситуацията: съгласно пророчество, на него е предадено послание, което той ще разкрие в Япония, а то ще отвори път към откриването на описания в новата Библия Ключ към бездната, съдържащ мощта да убие спящия на морското дъно Бог и да разруши света.
Приключението започва, по каноните на приключенския жанр не е ясно кой е враг, кой - съюзник. Лутането довежда до намирането на Ключа, който наистина разрушава светът на човека и е на път да унищожи Бог. Сомоса е поредния автор, подлагащ на съмнение дали ние възприемаме реалността защото е такава, или възприемаме реалността съгласно своята вяра в нейното съдържание.


Spoiler alert: The Holy Bible of Love Craft

Харесах:
само тъжните хора изпитват потребност да се смеят
***
Смъртта носи слава - заяви един репортер пред камерите. - А смъртта при опит да убиеш други хора я удвоява.
***
при ширещото се невежество ние, малцината знаещи, изглеждаме все по-големи особняци
***
Видях отворената мрачна Вселена
където черни планети кръжат слепешком.

Няма коментари:

Публикуване на коментар