петък, юли 04, 2014

Изчезналите

Автор: Крис Муни
Издател: Колибри
Година: 2009

Крис Муни ми направи впечатление с разказа си в сборника Трилър 1. Малко импулсивно пазаруване в книжарница на Колибри ме сдоби с единия му преведен роман.
Три момичета от бедняшко градче пият бира в гората. Неочаквано виждат жела, която е душена с въже. Избягват и най-смелото от тях извиква полиция. Не е намерено нищо, обаче документите с адреса на героинята изчезват от захвърлената ѝ чанта. Една вечер е посетена от маскиран убиец, но успява да му избяга. Приятелките ѝ нямат този късмет - едната е заклана на място, другата изчезва завинаги.
23 години по-късно някогашната ученичка е опитен и вироглав криминолог в местното упавление. Случай с отвличане я въвлича в разследване, което води отново към старата история - серийния убиец с прякор Пътника е в околността. ФБР влиза с гръм и трясък в разследването (съвсем буквално), редят се труповете на униформени и цивилни жертви. Следите сочат в единна посока, но една укрита от ФБР води в различна посока - право към скривалището на изрода.
Още в първата 1/3 имах усещането, че май загадката ще прилича на "Целуни момичетата" на Патерсън. Когато по средата разказът на автора (предполагаемо обективен) се размина с ключова част от историята, разказвана от моя заподозрян, вече беше ясно каква ще е развръзката.
Изненадата беше в епилога. Пак и отново - какво би понесъл/преглътна/укрил един родител в името на детето си?
Определено ще издиря и другия роман на Муни. Надявам се поне той да не е ненужно "отухлен" от Колибри. Книгите се купуват заради историята в тях, не заради обема на книжното тяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар