понеделник, юни 29, 2015

Ключът към полунощ

Автор: Дийн Кунц
Издател: Колибри
Година: 2015

Изключително слаба книга на Кунц, а е обозначена като преработено издание.
Частен детектив отива на почивка в Япония и среща красива певица в нощен клуб. Той я е срещал - всъщност е разследвал  нейното изчезване преди 12 години, нает от бащата- сенатор и успял бизнесмен.
Тя  е красива, талантлива и съдържателка на преуспяващ нощен клуб в Киото. Кръгъл сирак с повтарящи  се нощни кошмари и повтарящи се провали във връзките. Миналото ѝ е схематично, а проверката бързо го определя като фалшиво.
Хипнотичен сеанс намества парчетата - някой е заличил предишната ѝ личност  и я е подменил с фалшива. Следата води към Лондон.
В това време бащата и група неясни, но могъщи личности подготвят удобна за тях препратка, която да отведе новосформираната  двойка в Сен Мориц, Швейцария.
Там следва развръзката и разяснението - стара операция на КГБ от Студената война подменя 12 американски военнопленника от Виетнамската война с обучени агенти, включително и бащата-сенатор. Инфилтрирани в САЩ, те започват бизнес и се издигат в обществото. Проблемът е,  че половината са минали от другата страна и вече хич не искат победа на пролетарската революция. ЦРУ  ги е използвало десетилетия да пробутват фалшива информация на СССР и  чрез тях е  ускорило рухването му. След разпада му продължават да захранват новите властници в Кремъл с манипулирана информация, но имат голям проблем.  Сенаторът е твърде вероятния нов президент на САЩ. Това ще провали  цялата двойна игра и ще пререже удобен канал за манипулиране на Кремъл. Дошло е време за чистка, двойните агенти са подготвили сцената, а детектива е получил обработка, позволяваща му да изиграе ролята на чистач.
Като  цяло -  има хляб,но за Лъдлъм или Форсайт, Кунц е силен в друг раздел.

Харесах:
Независимо от културата, обществото и  расата им, мъжете са еднакво способни да бъдат  големи глупаци.
***
При него манипулирането е някаква разновидност на онанизма.
***
втвърдилото се небе сякаш не можеше да е приютило в себе си друго,  освен  злонамерени богове

Няма коментари:

Публикуване на коментар