четвъртък, ноември 26, 2015

Добрият

Автор: Дийн Кунц
Издател: Колибри
Година: 2010

Кунц не се е отказал съвсем от старите си конспиративни идеи за "правителство в сянка", дърпащо конците на всички в САЩ. Все пак тонът е много по-кротък от писаното преди 11.09.2001г.
Убиец без спомени за миналото си има задача да изнасили и убие писателка. Срещата с възложителят е в забутан бар, но става грешка. Вместо с убиецът посредникът говори с един строител. На свой ред строителят изчаква убиецът и се опитва да го разубеди, че задачата отпада. След това отива при писателката, за да я предупреди и разкара от домът ѝ. И преследването започва. Убиецът разполага с поддръжка на високо ниво в службите за сигурност, достъп до данни от GPS, триангулация на GSM, денонощен екип за снабдяване и "почистване". Преследваните обаче се измъкват непрекъснато - зидарят има неочаквани способности и готови на всичко приятели. След финалната схватка "чистачите" предлагат примирие - зидарят е военен герой, награден с Почетния медал на конгреса и продължаваща конфронтация би привлякла внимание. Това е и грешката им, информация и снимки отиват чрез неофициална среща директно в ръцете на Президента. Демокрацията отново е спасена на косъм и т.н.
Имам чувството, че Кунц е извадил малко чернови на стари книги и е сглобил историята за няма и седмица. Не е съвсем  зле, но може повече.

Харесах:
Трябва да има за кого да работиш, освен този, който ти плаща.
***
Общества, които знаеха твърде малко от историята или бяха запълнили мозъците си с пропагандни лозунги, вместо да опознаят сложността и дивата красота на миналото, бяха застрашени от внезапен упадък.
***
Животът е суров, Мери, ивсе пак много хора го предпочитат пред смъртта.
***
Някои хора твърдят, че днешната младеж е необразована и мързелива, но неин представител се беше постарал да оправи репутацията на поколението си, посвещавайки много време и усилия да издълбае с длето в бетонната маса за пикник мръсна дума без никаква правописна грешка.  
***
От колко време насам новините не вещаят нищо друго, освен гибел? Мислите ли, че това е случайно? Електропроводите причинявали рак. Ама разбира се, че не причиняват. Каквото и да сложиш в уста, щяло да те убие, да не говорим за пестицидите, торовете. А продължителността на живота се увеличава и здравето на хората се подобрява с всяко десетилетие. Страхът е като чук. Когато успееш да набиеш на хората в главите, че съществованието им виси на много изтънял косъм, можеш да ги закараш, където трябва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар