вторник, май 31, 2016

Шести патрул

Автор: Сергей Лукяненко
Издател: ИнфоДАР
Година: 2016

След всички предни книги и приключенията в тях, смятах че Лукяненко е изчерпал докрай образа на Антон Городецки и бъдещето е или в нова поредица с други персонажи, или прехвърляне окончателно във франчайза тип "Училищен надзор".
Не съм бил прав. Историята е трябвало да има край, обединяващ и разясняващ предходните.
Вампир броди в Москва и напада без лиценз привидно случайни жертви. Обаче малките имена образуват акроним "АнтонГо", бащините и фамилиите пък образуват акроним на послание/заплаха. Всички пророци и предсказатели по света едновременно изричат едно и също пророчество. Абсолютната вълшебница Надежда Городецкая е нападната в училище от охраняващите я Светъл и Тъмен патрулен, които пък се оказват неочаквано могъщи - ликвидират с лекота охраняващия Инквизитор и почти побеждават родителите Городецки, а те са Велики. Само остатъци от легенди носят информация за Двуединния бог и Шестия патрул, а броячът е пуснат - на Различните им остават 5 дни, на хората - 6. Краят на света просто идва и никой не е наясно какво става.
Както винаги при Лукяненко, историята е и сложна, и неочаквана. Висшите и Великите не просто са провели поредния си експеримент с Първата световна война и последвалата болшевишка революция, те са се опитали да прекъснат цикъл на възход и унищожение на човешката цивилизация, описван дори и в Библията като великия потоп. Сумракът има свое състояние, отразяващо пораждащото го човечество. Освен Тигъра, Двуединния бог също е негово проявление със свои правила и специфика на поведение.
Както и до сега, каквото и да се случва, центърът е еволюцията на Городецки. От средняк патрулен до Велик, от идеалист до прагматик, от младеж до баща, от Различен до Човек.
Имаше много, много забавни разговори в семейство Городецки.

Харесах:
-Това нормално ли е за Русия в наши дни?
-Нямам достатъчно фантазия да предположа кое ще се окаже ненормално за Русия в наши дни.
***
-Городецки... защо така не обичаш простите решения?
-Те обикновено имат сложни последствия

1 коментар:

  1. Благодаря. А аз много се замислих дали да си я купя на панаира, след разочарованието от предишните франчайзи.

    ОтговорИзтриване