неделя, ноември 06, 2016

Бъди ми враг

Автор: Иън Макдоналд
Издател: Артлайн Студиос
Година: 2016

Втората книга от поредицата "Евърнес" понамалява стийм-пънка за сметка на нано-технологичните si-fi спекулации.
Бягайки от Ордена, въздушния кораб "Евърнес" се заклещва в алтернативна Земя, където ледниковата епоха е в разгара си. Бягството от него пък ги отвежда на поставената под карантина Земя1 - първият свят, отворил портал към алтернативни светове. Технологията там е най-развита и притежават апаратура, с която може да се разчете до кои алтернативни вселени е отварял портали скоковия пистолет и евентуално ще могат да открият д-р Сингх. Проблемът е, че експеримент с нанотехнология, основана на самовъзпроизвеждане на принципа на вируса  е излязъл от контрол (какъв точно е смисъла от точно такава технология ми убягна). Нанотехнологичния вирус е погълнал на 6 милиарда човека и е еволюирал в Съзнанието на Наан (как - съвсем неясно). Оцелелите анклави на хората са под защитата на електромагнитни полета и все още се ласкаят с надеждата, че ще организират контраатака и ще си възвърнат света.
Орденът (група влиятелни политици от Множеството) привлича за агент Евърет М. Сингх - алтернативно копие на главния герой. Пометен при инсценирана автокатастрофа, той е превърнат в киборг от Трин - единствената извънземна раса/цивилизация, установила контакт с която и да е Земя от Множеството. Орденът продължава да иска Инфундибулума (пътеводителя към всички места във всички вселени от Целостта) и Евърет трябва да се сражава с Евърет М.
След още малко очаквани битки, сделки, измами и обрати, екипажа на "Евърнес" се сдобива с исканата апаратура и потегля в търсене на д-р Сингх. Орденът лепва на кораба квантово проследяващо устройство. Евърет М измъква част от Наан извън карантината над Земя1 и остава да я пусне на свобода в някоя подбрана от него вселена. Общо взето всичко е готово за финала.
Артлайн вероятно ще издадат и последната част тази година, което ще е добро разнообразие сред точещите се с години поредици.

Харесах:
Експоненциален растеж. Втората степен е доста страшно нещо в света на математиката.
***
Беше толкова лесно да си прекалено умен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар