понеделник, октомври 31, 2016

Тръпката

Автор: Андерш де ла Моте
Издател: Сиела
Година: 2015

Осезаемо подобрение спрямо първата книга.
Хенрик "HP" Петершон продължава да бяга, след като е откраднал текущите средства от анонимната банкова сметка на Играта. Не може да спи, гони го параноята, гризе го носталгия. В една напушена история в дубайската пустиня се оказва набеден за убийство на шведска гражданка. Тове е достатъчно, за да му даде цел - да се върне и да разбере защо е била убита. Единствената следа е нейната фирма, управлявана от бившия ѝ мъж. Въпросната IT-компания се оказва местенце, в което под табелката "кризисен мениджмънт на комуникациите" се занимават с прикриване на неудобни теми за клиентите им. Всъщност стигат много по-далеч - чрез "тролове" и фалшиви личности манипулират дискусии в удобна насока, създават и сриват онлайн кампании и т.н.. Освен това почти сигурно прикриват Играта поне в Швеция.
Ребека Нормен, по-голямата сестра на HP, изживява първата си сериозна професионална криза след кариерния скок благодарение на предотвратения в предната книга атентат. Тя прекратява посещение в Дарфур на шведска министърка и осуетява атентат, засечен само от нея. В резулат е подследствена за тежко служебно нарушение, а в полицейски форум срещу нея започват да се изливат кофи с помия. Личният ѝ живот е объркана история от задълбочила се връзка, афера с женен колега и забивка с непознат. Точно в най-неподходящия момент се оказва на подходящото място, за да измъкне непрокопсания си брат и покрай това да започне обрат в собствената си бъркотия.
В края лошите са прецакани в стил "Бандата на Оушън" епизод пореден, а на зад кулисите се очертават нови мощни сили, които са наясно с Играта и нямат желание да бъде играна на техен терен.
Съвсем скоро ще разбера дали автора ще продължи възходящата линия на развитие.

Харесах:
модерният, свободолюбив човек, прегърнал идеята за поверителност на информацията, картографира сам себе си до най-малките лични подробности
***
Информацията вече не се стича от горе надолу, ами във всички посоки.
***
целия place лесно щеше да издържи дванайсет рунда срещу Вегас за титлата по безвкусица в тека категория

Няма коментари:

Публикуване на коментар