сряда, октомври 19, 2016

Играта

Автор: Андерш де ла Моте
Издател: Сиела
Година: 2015

Приятна книга, експлоатираща вече клиширана теория на конспирацията.
Типичен лузър се връща от поредния безпаметен купон, но се сдобива със смартфон. А през него му предлагат участие в Играта. Първоначално задачите са глуповати - да открадне чадър от случаен човек, да надраска врата и т.н. Успехите носят "точки в класацията" и пари. Но загрубяват до ниво нападение над полицейски ескорт. В който се оказва сестра му и това го пречупва да наруши основното правило - никога не говори за Играта. Изхвърлен, останал без пари и признание на "публиката", той тръгва да търси какво е Играта и как да се върне в нея. Както си е редно, бързо получава контакт с IT-специалист, изградил шведския сървър. Играта е добре финансирана световна конспиративна мрежа, включваща огромно количество хора с различни интереси и възможности.  Ниските нива осигуряват информация и ресурси, а рискуващите повече извършват различни мисии. Основната част е хазарт - "наблюдателите" залагат на изхода на различни задачи, но основния приход на Играта са поръчките, вариращи от шпионаж през унижение и диверсия, до убийства. А в САЩ и Швеция има зададени събития със заглавие "End game". Естествено, друг случаен социопат-аутист-гений помага да се извлече тази информация. В подходящ момент се предотвратява терористичен акт и се срива шведския сървър на Играта. За втората част остава разнищването на конспирацията и докопването на парите от анонимната цифрова сметка на Кайманите.
Втората нишка е сетрата-полицай, бореща се с миналото си. В тази част беше просто поддържащ и направляващ персонаж, но подозирам че ще има по-смислено участие в следващите две книги.
Като цяло - нищо особено, с осъзнати подчертани препратки към много други филми и книги. Приятният стил и липсата на претенции компенсират доста от предвидиммия сюжет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар