сряда, юни 07, 2017

Теории за полета

Автор: Саймън Мордън
Издател: Колибри
Година: 2014

След като спря вилнеещ ИИ и направи фундаментален пробив във физиката, Майлс Воркосиган Самуил Петрович се сдоби с жена и международна слава.
Което пък доведе до следващите проблеми: ЦРУ иска информация, а американското правителство го счита за достатъчно голяма заплаха, че да е организира унищожаването на Метрозоната за прикритие на елиминирането му. Освен това реконструирана американка е дошла да стовари киборското си омъщение върху устатия мърляч.
В резултат Метрозоната отново е полесражение - Външните (престъпници, тъпаци и потомците им, подивявали повече от 20 години извън цивилизования периметър) атакуват със стотици хиляди. Въпреки калпавото им въоръжение, милицията на Метрозоната и подкрепящите ги Европейски отбранителни сили са разбити и подавени в многомилионна тълпа бежанци от зоната на боевете. Група агенти на ЦРУ организират настъпването на хаоса, за да може да докопат Петрович и информацията за вече унищожения ИИ. Проблемът е, че Петрович мисли бързо и действа безкомпромисно. И си има нов ИИ - този път приятелски настроен. Мордън предлага още от същото - тълпи, хаос, боеве, блъфове и мерене на пи сблъсъци на характери. Накрая добрите побеждават и имат примирие с големите сили на Острова и в света за около година. Може би.
За пръв път имам претенции към превод на Васил Велчев.

Харесах:
Ние сме прекалено цивилизовани. Забравили сме, че има за какво да се борим.
***
Поредната метафора умира пред олтара на невежеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар